Arató Gergely (DK) szerint a kormányoldal nem a járvány elleni védekezéshez kér újabb felhatalmazást a Háztól, hanem, hogy „kidömperezzék” a közpénzt a költségvetésből.

Hirdetés

Több mint másfél éve tartanak fenn jogállamon kívüli jogrendet – fogalmazott, hozzátéve: az alaptörvény „egy fabatkát sem ér”, egyetlen célja, hogy az „önök korlátlan hatalmát és (.) a korlátlan lopását garantálja”.

Kijelentette: Dobrev Klárának és a DK-nak nem remeg majd meg a keze akkor, amikor a alaptörvényt a kukába kell hajítani.

„Ha Polt Péter azért lehet örök időkre bebetonozott legfőbb ügyész, hogy ezzel az önök hatalmát védje, akkor ez a megoldás alkotmányellenes és nem fenntartható. Ha a Költségvetési Tanácsnak azért adtak vétójogot, hogy a következő parlament ne tudjon dönteni, és az önök hatalma informálisan megmaradjon, akkor ez alkotmányellenes és nem fenntartható” – mondta.

Korábban írtuk

Szavait Kövér László szakította félbe. A házelnök azt mondta neki: a képviselő szavai átlépik az alkotmányosság határát. Emlékeztetett arra, hogy a képviselő esküt tett az alaptörvényre és felhívta a figyelmét arra is, ne lépje át a büntető törvénykönyv tényállásainak határát, mert amit mond, az az alkotmányos rend elleni uszítás. Kijelentette: szólásszabadság van, a Parlamenten kívül ezt megteheti, de az Országgyűlésben nem.

Arató Gergely a felszólalását úgy folytatta: aki szerint kétharmad nélkül nem szabad hozzányúlni a kétharmados törvényekhez, „az önök alkotmányellenes hatalmához”, akkor az ne vállalkozzon kormányzásra.

Kövér László arra hívta fel a figyelmet, hogy alkotmányellenes, így büntetőjogi kategória a kétharmados törvények hatályon kívül helyezése egyszerű többséggel. Hogy mi alkotmányellenes, azt az Alkotmánybíróság hivatott eldönteni, mellettük fék még a köztársasági elnök – mondta.

Figyelmeztette a felszólalót, hogy szavainak súlya van. „Egy olyan utódpárt képviselője ön, amelyik a magyar történelemben többször forgatta fel az alkotmányos rendet. Nehogy véletlenül megint elkövetkezzen a 133 nap, mert 134. is lesz” – fogalmazott a házelnök.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy felelt: 15 évvel az őszödi beszéd után „ismerjük az önök demokráciafelfogását”: a népakarat ellenében próbáltak kormányozni, majd a nemtetszést nyilvánítók ellen lovasrohamot vezényeltek.

Szintén emlékeztetett arra, amikor Arató Gergely esküt tett arra, hogy hű lesz az alaptörvényhez, és esküszegőnek nevezte a képviselőt.

A Fidesz felhatalmazási törvénye nem más, mint a korlátlan és kizárólagos hatalomgyakorlás lehetősége!

Elutasítjuk a Fidesz felhatalmazási törvényét. Nem adunk korlátlan és kizárólagos hatalmat a kormánynak!Kövesd élőben, és oszd meg Arató Gergely napirend előtti felszólalását a Parlamentben!Szavazz Dobrev Klárára az ellenzéki előválasztáson szeptember 28-ig!🇭🇺🇪🇺

Posted by Demokratikus Koalíció on Monday, September 20, 2021