Fotó: MTI/Komka Péter
Balassagyarmat, 2023. január 20. Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Mikszáth Kálmán Mûvelõdési Központban Balassagyarmaton 2023. január 20-án.
Hirdetés

Ünnepi beszédét úgy folytatta: napjainkban Madách csak amiatt vonná össze a szemöldökét, „hogy Ádám és Éva az emberiség fennmaradását biztosító egymásnak rendeltségét a mai nyugati kultúrában micsoda hévvel igyekeznek átírni Ádám és Béla kapcsolatára”. Madách minden egyéb tekintetben pontosan megírta a lényeget mai világunkról, az emberi lélekért zajló szakadatlan küzdelemről, a jó és a rossz, a fény és a sötétség, a hit és a tagadás, végső soron Isten és a sátán között – fűzte hozzá.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: Madách Imrére azért vagyunk büszkék, mert egyetemes értékű és örök érvényű művet ajándékozott nekünk és a nagyvilágnak, főműve a világirodalom egyik legmélyebb filozófiai költeménye.

A hagyományos rendezvényen átadták a vármegyei önkormányzat Madách-díjait is. Az elismerést idén Takaró Mihály irodalomtörténész és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója vehette át.

Korábban írtuk