Az Európai Parlament június 9-i napirendjén szerepelt az Európai Unió bővítéséről szóló Brok-jelentés. Gál Kinga néppárti képviselő írásban benyújtott felszólalásában hangsúlyozta, hogy a csatlakozás lehetősége mozgatórugóként hat a tagjelöltek modernizációját és a jogállamiság kiteljesedését illetően.

Ha enyhül a követelményrendszer, ha távolodik a cél – amiért érdemes teljesíteni -visszalépést okozhat a felkészülésben. Példaként említette az indulatokat kiváltó kisebbségellenes rendeletek elfogadását Ukrajnában. Az anyanyelven oktató iskolák megszüntetését, a nyelvvesztést, a beolvasztást az európai jogállamisággal összeegyeztethetetlennek nevezte Gál Kinga.

„Már most fontos odafigyelnünk, hogy a kritériumok ne csak papíron, hanem a valóságban is teljesüljenek. Következetességre van szükség szomszédaink részéről a felkészülésben és következetességre az Uniónak az ígéretekben és számonkérésben. Következetes magatartásunk egyaránt bizalmat fog szülni választóinkban és szomszédainkban”- hangsúlyozta a képviselőasszony.