A vitairat iránti érdeklődést az is mutatja, hogy a mai napon még több mint 50 javaslat futott be az Új Széchenyi Terv stratégiájáért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, de várhatóan még az elkövetkező napokban is számos javaslat érkezik. Az Új Széchenyi Terv társadalmi partnerség része azonban ezzel nem zárult le, a jövő héten kezdetét veszi a szakmai konzultációsorozat.

A 2010. szeptember 15-éig beérkezett társadalmi véleményeket összegezve elmondható, hogy a javaslattevők pozitívan fogadták és üdvözölték az Új Széchenyi Tervben megfogalmazott célokat, egyetértenek a kijelölt prioritásokkal. A javaslatok feldolgozását követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hamarosan elindítja az Új Széchenyi Tervvel foglalkozó internetes portált, amely tartalmazni fogja mind a javaslatokat, mind pedig a konzultációkkal és pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat.

A kormány – a kitörési pontokhoz igazodva – hét nagy, nyilvános szakmai konzultációt szervez a helyettes államtitkárok vezetésével. Az első ilyen konzultáció szeptember 24-én lesz, de emellett számos szakmai műhelybeszélgetésre is sor kerül.

Az Új Széchenyi Terv konkrét fejlesztéspolitikai irányai mellett az új pályázati rendszerrel szembeni elvárások megismerése érdekében is több helyszínen tartanak majd regionális konzultációt. A szakmai rendezvények célja, hogy a jövőben egy, a pályázók igényeinek megfelelő, átlátható és főként egyszerű pályázati rendszer szolgálja a hazai és uniós források elosztását, ezzel is gyorsítva a pályázatok elbírálását és a támogatások kifizetését.

Az Új Széchenyi Terv, a magyar gazdaság talpra állításának és felemelkedésének programja 2011. január 15-én indul útjára.