A javaslat értelmében az ELKH tizenhárom fős irányítótestületébe hat főt a MTA, hatot pedig a kormány delegálna úgy, hogy legalább kétharmadukat a tudomány művelői közül kell kiválasztani. Az elnököt a MTA elnöke és az ITM minisztere közösen javasolja, kinevezni pedig a miniszterelnök fogja. A kutatás-fejlesztés hatékonyabbá tétele érdekében a kormány a 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal növeli a terület támogatását, továbbá megteremti az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeit.

Hirdetés

Az ITM a hír kapcsán kiemelte: minden kutatásra fordított állami támogatásnak kézzelfoghatóan meg kell térülnie a magyar gazdaság és társadalom számára. Több magyar szabadalomra, találmányra van szükség, ami a magyar gazdaságot erősítheti. A jelenlegi rendszer nem hatékony, Magyarország lemaradásban van, ezért mind az intézményrendszert, mind a finanszírozást meg kell erősíteni.

A tárgyalások bizalmatlan légkörben zajlottak, de a vélemény, hogy a jelenlegi rendszer nem elég hatékony, és át kéne alakítani, évtizedek óta rendre elhangzik. Az MTA már Pálinkás József elnöksége alatt is kezdett átalakulni, továbbá az MTA tagjainak jó része is egyetért a változások szükségességével. A belső reformok mégsem zajlottak le.

Az MTA Felügyelő Testülete június 12-i ülésén úgy döntött, hogy amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, a súlyos aggályokra való tekintettel elengedhetetlen alkotmányossági vizsgálat kezdeményezése. Ha a módosítás életbe lép, a kutatási támogatásról szóló döntés torz, a tudományosságnak és a kutatói közösségnek minimális részvételt engedő eljárásrend szerint születik meg.

Folytatódhat tehát a tudományos kutatómunka körüli huzavona…