Fotó: MTI, archív, illusztráció
Hirdetés

Bakondi György hozzátette: a balkáni stabilitás érdeke is lenne Albánia és Észak-Macedónia felvételi eljárásának elindítása.

Hangsúlyozta: cél az Európa felé tartó migránsok minél hamarabbi feltartóztatása, ennek érdekében pedig fontos lenne az Európai Unió határának kitolása.

Elmondta: az elkövetkező időszakban ismételten újragondolást igényel a balkáni útvonal nemzetállamok általi lezárása, mivel látható, hogy jelentősen növekszik a Törökországból útnak induló migránsok száma, illetve Boszniából is sokan tartanak Horvátország, Szlovénia irányába. Friss adatok szerint Szerbiában, Vajdaság térségében a korábbi időszakhoz képest megháromszorozódott a várakozó migránsok száma – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a magyar határon csak idén 8800 illegális belépési kísérletet észleltek.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán kitért arra is, hogy a migrációs politika terén jelentős változás történt Olaszországban Matteo Salvini belügyminiszterségének megszűnése óta. A kormányra kerülő pártok azt ígérték, hogy nem változtatnak a migrációs politikán, jelenleg pedig eljutottak odáig, hogy megkönnyítenék az olasz állampolgárság megszerzését az illegális bevándorlók számára – mondta Bakondi György.