Az EF EPI (EF Nemzetközi Nyelviskolák Angol Tudás Index – Education First English Proficiency Index) hatalmas hiányosságokat fedezett fel a nem angol anyanyelvű országok angol nyelvtudása között.

Az EF Nemzetközi Nyelviskolák, mely vezető szerepet tölt be a nemzetközi szintű nyelvoktatásban, bemutatta az első, az angol nyelvtudást rangsoroló indexét.

Az EF EPI az első olyan mutatószám, amely összehasonlítja a különböző országok felnőtt lakosságának angol nyelvi képességeit. A kutatás során online tesztek alapján vizsgálták a résztvevők angol nyelvtudását, a kétéves kutatás alatt több mint 2 millió ember 44 országból töltött ki tesztet.

Európában Olaszország és Spanyolország az összesített listán csak a 23. és a 24. helyet foglalják el. A legrosszabbul a latin-amerikai országok teljesítettek, de a szakemberek hangsúlyozták, a spanyol, mint közös nyelv csökkenti az angol iránti érdeklődést.

A kutatás rávilágított a gazdasági helyzet és az angol nyelvtudás közötti összefüggésre, a tanulmány szerzői szerint a tehetősebb országok többet tudnak áldozni az oktatásra, ez jobb angol oktatást eredményez, mely a későbbiekben kedvezőbb helyzethez vezet a globális gazdaságban.

A vizsgált 44 ország közül Magyarország a középmezőnynek majdnem a legvégén végzett, a 20. helyen. Északi nyelvrokonaink rácáfolnak arra a gyakori magyarázkodásra, hogy nekünk nehéz angolul megtanulnunk, mert a mi nyelvünk nem indoeurópai: a szintén finnugor nyelvet beszélő finnek ugyanis az élmezőnyben, az ötödik helyen végeztek kiemelkedő angol nyelvtudásukkal. A közép-európai térségen belül a lengyelek angoltudása lényegesen jobb, mint a magyaroké, de legalább Olaszországot és Oroszországot is megelőzzük a listán.

„A mai hihetetlen erős nemzetközi verseny a gazdasági életben azt eredményezte, hogy az angoltudás mára alapkövetelménnyé vált mind a privát, mind a hivatalos szférában.” – mondja Bill Fisher az EF online nyelvoktatás, az Englishtown szekciójának a vezetője. Mr Fisher hozzátette: „A fejlődő országoknak, ahhoz hogy fel tudják venni a versenyt a nemzetközi szférában és gazdaságilag megerősítsék magukat, megfelelő képességű szakembereket kell képezniük, akik képesek magas szinten angolul kommunikálni.”