Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a Pest megyei településen felidézte, hogy négy éve indult el a kezdeményezés: a minisztériumokban és a minisztériumok háttérintézményeiben dolgozók karácsony alkalmából fogadják a magyarországi gyermekotthonokban élők kézzel írt kívánságait. Ez azt jelenti, hogy minden gyermekotthon – legyen az állami, egyházi, civil fenntartású – csaknem hétezer fiatalja, gyereke írt ilyen kérést és kívánságot – tette hozzá.

Hirdetés

Az államtitkár kiemelte: ebben az összefogásban a dolgozók saját hozzájárulásukkal és saját jó szándékukkal vesznek részt, az ajándékozással mintegy hétezer karácsonyi csomag teszi boldogabbá és szebbé a gyermekotthonok lakóinak ünnepét.

Az ajándékon kívül talán a legfontosabb üzenete a gyermekvédelemnek – folytatta -, hogy „itt van igazából szükség közösségre, összefogásra, arra, hogy a fiatalok, gyerekek, akik a vér szerinti családjukat nélkülözni kénytelenek, megtapasztalják azt, hogy az a társadalom, amelyben élnek, számol velük, segít nekik, megfogja a kezüket, mert felnőtt korukra erre lesz a legnagyobb szükség”.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a penci intézmény nevében a lakásotthon pontosan kifejezi azt, ami a lényege: olyan lakás, amelyben az itt élők otthonra találnak. Fülöp Attila, megköszönve a dolgozók munkáját, úgy fogalmazott, hogy a házba lépve és a gyerekek ünnepi műsorát látva mindenki pontosan megértheti a lakásotthonok szakmai tartalmát.

A családi házból kialakított lakásotthonban nyolc különleges szükségletű gyerek számára van hely. Jelenleg heten laknak a három szobával, egy-egy konyhával és foglalkoztató helyiséggel, két fürdőszobával és egy nevelői szobával rendelkező lakásotthonban. Az ott dolgozó szakemberek munkáját fejlesztő pedagógus és pszichológus segíti.

Korábban írtuk