Fotó: MTI/Mónus Márton, archív
Hirdetés

Ugyanakkor a másodfokon eljáró bíróság időmúlás miatt enyhítette az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetéseket. A flakonokat beszerző Gulyás Mártonnak 300 helyett 220 órányi, míg társának, Varga Gergőnek 200 helyett 80 óra közérdekű munkát kell végeznie.

A bíróság egyebekben helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság 2017. április 13-án meghozott ítéletét.

A két férfinak több mint hatszázezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

A másodfokú eljárás során – az elsőfokúval megegyezően – az ügyész felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, a védők felmentést kértek, mert szerintük védenceik cselekménye nem minősül bűncselekménynek.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség képviselője az elsőfokú eljárás során elmondta: Gulyás Márton és Varga Gergő ismeretlenül maradt harmadik társukkal 2017. április 10-én a Sándor-palota elé szervezett demonstráción a narancssárga festéket tartalmazó műanyag flakonok tetejét levették, majd a rendőrsorfal felett a Sándor-palota irányába dobták. Egy-egy flakon eltalálta a Sándor-palotát, festékkel beszennyezte az épület erkélyét és falát. A két fiatalembert csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntettével gyanúsították meg.

A garázdasággal összefüggésben a másodfokú bíróság egyetértett a kerületi bírósággal abban: az erőszakos magatartás alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen, egyúttal kihívóan közösségellenes is volt.

A kedden kihirdetett jogerős ítélet indokolásában elhangzott, hogy a védelem és vádlottak állításával szemben nem víz-, hanem falfesték volt a flakonokban, azaz egyszerű letörléssel nem távolítható el, továbbá a vádlottak a cselekményükkel 23 ezer forint kárt okoztak.

Gulyás Márton az ítélethirdetés előtt az utolsó szó jogán elmondta, a festék kiválasztásánál az volt a legfontosabb szempontja, hogy könnyen eltávolítható legyen. A több mint két évvel ezelőtti tüntetésen „erőszakmentes ellenállási akciót” hajtott végre a köztársaság védelméért – mondta.