A nyilatkozat így szól:

„Mélységes fájdalommal tele szívvel vettük hírét egy mindenki által tisztelt és szeretett sportoló MARIAN COZMA a veszprémi férfi kézilabdacsapat tagja embertelen halálát. Döbbenet és gyász ül szívünkben.

Ez az aljas embertelen cselekedett amit a gyilkosok tettek, az több mint egy gyilkosság! Egy társadalom ellen elkövetett bűntett, mert egy élni akaró, sportkedvelő embereket szúrtak szíven. Minden tisztességes érzületű magyar és nem magyar állampolgár érthetetlenül áll a dolgok előtt.

Több millió magyar és nem magyar ember nevében részvétünket nyilvánítjuk a meggyilkolt sportoló családja felé! Részvétünket tolmácsoljuk a csapattársak felé, a klub felé. Gyertyát gyújtunk a sportoló lelkéért, de ezt remegő kézzel, könnyet ejtve tesszük. Emlékezni akarunk rá, emlékezni akartunk rá, de NEM így!

Egy ország nem engedheti meg azt, hogy bizonyos csoportok, legyen az magyar, vagy más nemzetiségű, kisebbségi csoport tagja, ilyen aljas, eszközökkel torolja meg az esetleges vélt sérelmeit.

Felháborító az, ahogy olyan csoportok, emberek, akik nem képesek szocializálódni, beilleszkedni egy társadalomba öntörvényű eszközökkel, aljas, embertelen módon torolják meg a sérelmeiket. Tűrhetetlen, hogy az ilyen antiszociális érzületű személyek terrorizálnak tisztességes, békeszerető, ünneplő embereket, legyenek azok munkások, vagy sportolók. A fent nevezett szervezetek és a többi társult országos szövetségek és sok magánember nevében tiltakozunk az igazság nevében, tiltakozunk az erőszak ellen.

Követeljük a felelősök mielőbbi törvény elé állítását, és példás igazságszolgáltatást az emberiség nevében.

Követeljük a békeszerető nemzet nevében a bűnösök végleges kivonását a társadalomból, hogy többet ne tudjanak maradandó fájdalmat okozni egy családnak sem, és a népnek sem!

Követeljük a kormánytól a rend és béke nevében, hogy szigorú eszközökkel, és törvényekkel vegyék elejét a további ilyen jellegű atrocitásoknak!

Követeljük, hogy a megfelelő szervezetek garantálják a nép biztonságát, a holnapját!

Követeljük az igazságszolgáltatás megreformálását a XXI. századnak megfelelően!

KÖVETELJÜK, hogy a bírósági tárgyalás nyilvános LEGYEN!

Magyarországon nem lehet azt mondani, hogy cigány bűnözés, de akkor azt se lehessen mondani, hogy magyar bűnözés!

Romániában ezzel szemben más a következtetés!

Budapest, 2009. február 10.”