Fotó: MTI/Balogh Zoltán

További tiltakozásokra, új rendszerváltásra és új köztársaság építésére szólítottak föl az ellenzéki pártok, a szakszervezetek pedig újabb demonstrációkat jelentettek be a szombati kormányellenes tüntetésen Budapesten.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Facebookon az „Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen” címmel meghirdetett demonstrációhoz ellenzéki pártok, szakszervezetek és civil szervezetek csatlakoztak. 

A menet elején a Magyar Szakszervezeti Szövetség molinóját vitték, amellyel a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakoznak.

A többi között „nem leszünk rabszolgák” és „fideszmaffia” rigmusokat skandáló tüntetők a Hősök tere közepét töltötték meg az indulás előtt.

„Szeretném, ha az elején közösen búgnánk” – mondta a magát a vonuló tömeg első szórakoztatójaként aposztrofáló Párbeszéd-szóvivő, Barabás Richárd, majd ígéretéhez híven megbúgatta az egybegyűlteket.  

A menetben a munkavállalói érdekképviseletek mellett az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK pártzászlói, valamint roma és árpádsávos lobogók láthatók.

https://www.facebook.com/Vadhajtasok/posts/1000737840117970

A Kossuth téren a meghirdetett program szerint több mint 15-en szólalnak fel: az összes parlamenti ellenzéki párt, több szakszervezet, valamint egyesületek egy-egy képviselője.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke országos demonstrációt hirdetett január 19-re. Kordás László közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját és 5 napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot állítson föl. Ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók – tette hozzá. A szakszervezetek – mint fogalmazott – „felkészültek a harcos időszakra”, folytatják a tiltakozást a céljaik eléréséig, mivel a kormány „alkut kötött a tőkével” és „az ordas lelkű profitvadászokat választotta”.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke cselekvésre szólított föl. Szerinte a sztrájkelhívástól „nem kell félni, mert enélkül nem lehet eredményre jutni”„, az összefogás meghátrálásra készteti ”a munkavállalókat kiszolgáltatottá tevő hatalmat„. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kijelentette, hogy létrejött az egység a Parlamentben és az utcákon, ezért egységre kell törekedni az EP- és az önkormányzati választásokon is, közös ellenzéki jelöltet kell indítani mindenhol.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője bejelentette, hogy petíciót indítanak a ”rabszolgatörvény„ ellen, egyúttal feltette a kérdést, milyen nemzeti egységet akar az, aki az ország több mint felét ”gyilkos csőcseléknek nevezi„.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke azt hangsúlyozta: ha Orbán Viktor meghátrál és visszavonja a munka törvénykönyvének módosítását, akkor sem hátrálnak meg, mert nem egyes törvények, hanem az egész rendszer ellen ”lázadnak„.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője szerint négymillió munkavállalót érint a ”rabszolgatörvény„, ezért annak visszavonását és azt nevezte fő feladatnak, hogy a munka törvénykönyvét is gondolják újra. Ehhez egyeztetésre hívta a szakszervezeteket és az ellenzéki pártokat január 9-re.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke kijelentette: a kormány nem tudja alkalmazni a diktatúrák eszközét, az oszd meg és uralkodj elvét a tüntetőkkel szemben.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő úgy fogalmazott: a világ nem lehet a populistáké és Magyarország nem lehet Orbán Viktoré.

Hadházy Ákos, aki szintén független képviselő, egyebek mellett azt emelte ki, hogy ha a december 16-i tüntetésen kihirdetett öt pontban megfogalmazott követelések nem teljesülnek, akkor nem beszélhetnek választásról, csak színjátékról.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, független országgyűlési képviselő hangsúlyozta: újra kell építeni a jogállamot és a demokráciát.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke azt mondta: a magyarok nem rabszolgák.    

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tüntetés befejezése után a demonstrálók kisebb csoportja a Margit hídhoz vonult, ahol elfoglalta a Nyugati tér felé vezető oldal sávjait, akadályozva az autó- és a villamosforgalmat. A rendőrök mintegy tíz perc múlva leterelték őket a járdára.

A tüntetés a Hősük teréről indult, több helyszínen csatlakoztak demonstrálók. Amikor a menet eleje a Kossuth térre ért, a vége az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkánál tartott.

További tiltakozásokra, új rendszerváltásra és új köztársaság építésére szólítottak föl az ellenzéki pártok, a…

Gepostet von Magyar Demokrata hetilap am Samstag, 5. Januar 2019

Vonulás közben az ELÉG Facebook-oldal fotómontázsa tanúsága szerint ismét rongáltak a tüntetők. A Vadhajtások.hu több rongálásról is beszámolt fotókat is mellékelve. 

A szánkók helyett most az Andrássy út épületei lettek a Soros-aktivisták célpontjai.Van-e ennél lejjebb?

Gepostet von ELÉG am Samstag, 5. Januar 2019

A tüntetésről a legtöbb ellenzéki képviselő bejelentkezett Facebook-oldalán képpel vagy élő videóval, így Gyurcsány Ferenc, Ujhelyi István szoci EP-képviselő vagy az önleleplezések királynője, Bősz Anett.

Szél Bernadett például azzal dicsekedett, hogy ő ma a nemzetközi sajtóban bontakozhatott ki a tüntetést megelőzően. Bejegyzéséhez nem mulasztotta el odabiggyeszteni az ellenzéki oldal alpáriságát igazoló billogot sem: o1g. 

🙅‍♀️📡🎤Tüntetés előtt a nemzetközi médiáé volt a napom. De most irány az utca! ‼️💚#demonstráció #elegünkvan #rabszolgatörvény #o1g

Gepostet von Szél Bernadett am Samstag, 5. Januar 2019

Bősz Anett számos videóval és fotóval is hírt adott magáról. Az alábbi fotó alapján kizárhatjuk, hogy a Magyar Liberális Párt teljes tagsága felvonult, hiszen nem lehet nem észrevenni Fodor Gábor fájó hiányát például.

Mi már itt gyülekezünk a Hősök terén, mindjárt indulunk! Gyertek, még nem késő, mutassuk meg, hogy nem kérünk az Orbán-rezsimből! 🇪🇺📢💪 #rabszolgatorveny #nemhagyjuk #O1G

Gepostet von Liberálisok am Samstag, 5. Januar 2019

Együtt vonult Horváth Csaba, a szocik főpolgármester-jelöltje és Karácsony Gergely, aki nemrég szintén bejelentkezett jelöltként a posztra. A szoci jelölt egyébként Facebook-oldalán számtalan szelfivel örvendeztette meg követőit a mai ellenzéki tüntikézésről. 

Mindenki egyért! Karácsony Gergellyel a rabszolgatörvény elleni tüntetésen. Mindketten részt veszünk a főpolgármesteri előválasztáson, mert azt is tudjuk, Budapest Tarlósnál többet érdemel! 🙂

Gepostet von Horváth Csaba am Samstag, 5. Januar 2019

Ha már szocik, Szanyi kapitány is a tüntetők között vonult kipirult arccal, örökké vidáman, de szerényen csak pártelnöke mögé húzódva: 

Gyertek velünk!!!

Gepostet von Szanyi Tibor am Samstag, 5. Januar 2019

Karácsony Gergely népszerű szelfipartner volt, a Szanyi kapitány fotóján száját tátó Szabó Tímea is megosztott egy közös képet Karácsonnyal és Jávor Benedek EP-képviselőjükkel. Láthatóan nagyon jó volt az ő hangulatuk is.  

Nem hátrálunk! Jávor Benedek Karácsony Gergely #párbeszéd

Gepostet von Szabó Tímea am Samstag, 5. Januar 2019

A Kossuth térről jelentkezett a legbátrabb Vadai Ágnes is, aki most sem félt magáról tökéletesen előnytelen fotót megosztani közösségi oldalán. A mindig bájos képviselőasszonyt párttársai veszik körül a megkapó felvételen.

Megérkeztünk a Kossuth térre#vadaiagnes #demokratikuskoalicio #dk #ellenallas #lazadas🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Vadai Ágnes am Samstag, 5. Januar 2019

Részt vett a tüntetésen Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége is. 

A mai tüntetésen. Idén először, de ígérem, nem utoljára!

Gepostet von Dobrev Klára am Samstag, 5. Januar 2019

A Jobbik gondoskodott a szórakoztató tartalomról: Sneider Tamás talán héliumos lufiba szippantott bejelentkezése előtt a nagyobb hatásosság reményében, vagy csak valamilyen hangtorzulás áldozata lett, mindenesetre egyedire sikeredett a Jobbik élőzése: 

Kövesd az oldlaunkat, hogy ne maradj le az élő bejelentkezésinkről!

Gepostet von Jobbik Magyarországért Mozgalom am Samstag, 5. Januar 2019

A videó alatti kommentek között igazi kincsekre lelhetünk, mint az alábbi párbeszéd: 

Képernyőfotó: Jobbik Magyarországért Mozgalom Facebook-oldala, szerk. 

Mesterházy Attila vidéken tartja a frontot, és igazi gigatüntetésnek lehetett a részese. Büszkén írta meg Facebook-oldalán, hogy négyszáz fős a tapolcai demonstráció.

#O1Ģ 400(!) ember jött össze Tapolcán a szakadó hóesésben a tüntetésünkre, amin Rig Lajos Jobbikos képviselő, Árvai…

Gepostet von Mesterházy Attila am Samstag, 5. Januar 2019

A Momentum feltűnően csendben volt, sokáig csak egy éjszakai matricázásról számoltak be a párt közösségi oldalán: 

O1G az ellenzéki követelések 5 pontjához kapcsolódó 5 minisztériumnál és szervezetnél. Ők azok, akik kiszolgálják és…

Gepostet von Momentum Mozgalom am Samstag, 5. Januar 2019