Súlyos balesetekhez és tragédiákhoz vezethet a Karácsony Gergely irányította főváros hanyagsága – írja a Magyar Nemzet. Nem elég, hogy intézkedéseikkel megbénítják a metropoliszt, még a kötelezően elvégzendő karbantartási munkálatokat sem hajtják végre a gondjaikra bízott utakon. Emellett a budapesti baloldali vezetés által kiemelten támogatott biciklisek is joggal méltatlankodnak a töredezett, buktatókkal teli és elmosódott felfestésű bicikliutakon.

Hirdetés

Éles szemmel is nehezen vehető észre a sok záróvonal, a zebra vagy éppen a sávokat jelölő terelővonalak Budapest útjain. Még az olyan kiemelten forgalmas helyeken sem látható rendesen a felfestés, mint a Nagykörút. Mindez annak köszönhető, hogy az elmaradt felújítások miatt az útburkolati jelek szinte teljesen elkoptak. A jelenség azért különösen veszélyes, mert kanyarodás közben az autók – szándékuk ellenére – könnyen másik sávba csúszhatnak. Így az irányjelzés elmaradása miatt a szabályosan közlekedőket megtéveszthetik, ami összeütközéshez vezethet. Pető Attila KRESZ-szakértő a Metropolnak elmondta, hogy

sok helyen a lámpás útkereszteződésekben sem látszik a zebra, ami abban az esetben lehet rendkívül veszélyes, ha valamiért sárgán villognak a jelzőlámpák. Mivel az ilyen helyeken nem kötelező kitenni gyalogátkelőhelyre figyelmeztető táblát, bármikor előfordulhat, hogy sem a vezető, sem a gyalogos nem tud a zebra jelenlétéről.

A közútkezelő azonban az erodálódott útburkolati jelek karbantartását nem hanyagolhatná el, ugyanis jogszabály kötelezi a hibák, a kopások kijavítására. A törvény értelmében ezeket a felfestéseket tisztán, jól látható állapotban kell tartani, különös tekintettel azokra, amelyek valamilyen kötelezettségre hívják fel a járművezetők figyelmét. A szakértő megjegyezte, az autósokat gyakran figyelmeztetik és bírságolják a záróvonal átlépése miatt. Ez igazságtalan abban az esetben, ha nem tehetnek a szabályszegésről, mivel nem látták a jelölést annak kopása miatt.

Pető Attila hozzátette, ha egy külföldi vagy vidéki közlekedő érkezik a fővárosba, a nem látszó jelölések miatt nem tudhatja biztosan, merre kell mennie, és csak a szerencse menti meg a balesettől.

Korábban írtuk

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!