Hirdetés

A kokainbotrányba és korrupciógyanúba keveredett és az MSZP-ből kizárt politikus, Lackner Csaba a kispesti önkormányzat alakuló ülésén a kiszivárgott botrányos felvételek ellenére is átvehette megbízólevelét, ráadásul a szociális és lakásügyi bizottság alelnökének is megválasztották. Ennél testhezállóbb bizottsági helyet nem is kaphatott volna… Kispesten tehát gond nélkül a lakásbizottság alelnöke lehet egy olyan ember, aki pontos receptet adott arról, hogyan lehet az önkormányzati lakások bérlőit az utcára tenni: „Általában azokról a helyekről tudod gyorsan kirakni az embereket, akik önkormányzati lakásban vannak. A törvény szerint ugyanazt a kategóriájú lakást föl kell ajánlani neki kétszer. Egyszer föl kell ajánlani valahol máshol, ha nem fogadja el, akkor még egyet föl kell neki ajánlani. Hogyha a másodikat sem fogadja el, ugyanazt a kategóriát, akkor azt lehet mondani, hogy nézze, akkor az ön bérleti joga a 17 millió forintos ingatlanon hét és felet ér, itt a hét és fél, átutaljuk az ön bankszámlájára, azután mehet a p…ba” – mondta az egyik nyilvánosságra került felvételen.

Lackner Csaba másik elhíresült mondata így hangzik: „Odamentem utána a főnökhöz, mondom, főnök, hogy van az, hogy mondom, a Krinyónak tizenkettőt kell adni, neked meg hármat? Mondom, ez hogy van?” A főnök, Gajda Péter, Kispest újraválasztott polgármestere megmagyarázta: úgy, hogy a Krinyó éhes. A Krinyónak gúnyolt Kránitz Krisztián a kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (Vamüsz) igazgatója.

Lakásügyben teljes a káosz Kispesten. Mivel több példa volt rá, hogy a helyi városvezetés azt állította, nincs üres lakás, majd a nyilvánosság nyomására mégis lett, többen szerették volna megtudni, hány lakása is van az önkormányzatnak, és abból mennyi áll üresen. Elhangzott több szám a négyszáztól a nyolcszázig, az üresekre pedig az ötventől az egyig.

A Kránitz Krisztián által vezetett kispesti Vamüsz a végletekig hagyta lepusztulni a gondjára bízott önkormányzati lakások egy részét. Az ingatlanok megdöbbentő állapotokról tanúskodnak. Bűz, kosz, lepukkantság. Töredezett és mocskos csempe, lepattogzott kád, törött mosogató, beázott falak, omló vakolat. Sok lakás gyakorlatilag lakhatatlan állapotban van, miközben a vagyonkezelő egy-egy helyen mesés összegeket költ a felújításukra…

A Batthyány utca 81. szám alatti lakás ügyében már rendőrségi feljelentés is született. Ezt a 29 négyzetméteres ingat­lant a vállalkozási szerződés szerint 7,4 millió forintért hozatta rendbe a kispesti vagyonkezelő. Nem látszik meg rajta. Az állítólagos felújítást követően a július 12-i átadás után a Családok Átmeneti Otthonából költözött be a bérlő, egy édesanya beteg gyermekével. Hamarosan kiderült, hogy a kiutalt lakásban beázik a tető, a cserepek közt pedig óriási lyuk tátong. Az ablakok nem zárnak rendesen, mert ujjnyi vastagságú rés van a táblák és a keret között. Közel egymillió forintba került a fa- és műanyag szerkezetek elhelyezése, ez nyilván a nyílászárók cseréjét jelenti, amire láthatóan nem került sor. Az ajtó és az ablakok is a régiek, csak lemázolták őket. A bejárati ajtó előtti járólap is balesetveszélyes volt, azt azóta kijavították. A küszöb el van csúszva.

De ez még nem minden. Egy hónappal a költözés után megjelentek az áramszolgáltató emberei, mert feltűnt nekik, hogy nem szabályosan használják az áramot. Mint kiderült, az Elmű még 2015-ben megszüntette a fogyasztóhelyet, de a július 12-i átadáskor valahogy mégis volt áram… Egyetlen közműcsatlakozás sem volt rendben: sem a vízóra, sem a gázóra nem volt hiteles.

Amikor eljött az ősz, az is kiderült, hogy a gázkonvektor életveszélyes. A bérlő által kihívott gázszerelő megállapította, hogy mind a gáz, mind a szén-monoxid szivárog, előbbi egy szelep, utóbbi a hődob repedése miatt. Az édesanya a hidegebb napokat a kispesti fideszes képviselőktől kapott olajradiátorral vészelte át, amíg hetekig arra várt, hogy a vagyonkezelő kicserélje végre az életveszélyes gázkonvektort.

A bérlőnek duguláselhárításra is költenie kellett, 39 ezer forintért távolították el a vécélefolyóból a beledobált sittet, amikor a lakást elöntötte a szennyvíz. A törmelék többi részét a kertben és a kerti tárolóban halmozták fel. A Kránitz Krisztián vezette kispesti vagyonkezelő ezért a fent részletezett munkáért egy 29 négyzetméteres lakásban tehát 7,4 millió forintról kötött szerződést a nyertes Pemárk Kft.-vel, ez ma is fenn van a vagyonkezelő weboldalán.

Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP-kép­viselőcsoport frakcióvezetője a botrányos alakuló képviselő-testületi ülésen a korrupcióellenes csomag tárgyalásakor egyebekre is felhívta a figyelmet. Mint mondta, még mindig megválaszolatlan a közérdekű adatigénylés, amely arra szeretne választ kapni, hogy milyen összegű megbízásokat kapott még az önkormányzattól a kifogásolt lakást is felújító Pemárk Kft. – ennek ügyvezetője a kispesti pletykák szerint Kránitz Krisztián egyik szomszédja Spanyolországban. Arról a villáról van szó, amit a Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumok szerint 2018-ban vásárolt Kránitz Krisztián a Földközi-tenger partján, de a vagyonnyilatkozatában elfelejtett feltüntetni…

KÉPGALÉRIA