Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Eladó a Városháza! feliratú transzparenst mutatnak demonstrálók a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én
Hirdetés

Orosz és olasz befektetők mellett amerikai beruházóknak is felkínálták eladásra a budapesti Városházát Karácsonyék Gergelyék az Origo csütörtöki írása szerint. A portál emlékezet: Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő korábban elmondta, az amerikai üzleti kört szintén Berki Zsolt kereste fel azzal, hogy eladó az épület.

„A befektetők szerint Berki kétmilliárd forintnyi jutalékot kért, amelyet az amerikai befektetők sokalltak, az üzlet végül nem köttetett meg” – teszi hozzá az Origo.

A Mediaworks Hírcentruma kiderítette azt is, hogy olasz befektetőknek is felajánlották a Városháza megvásárlását.

Ebben a folyamatban is fontos szerepet töltött be Berki Zsolt, aki egy levelezés tanúsága szerint felvette a kapcsolatot egy Riccardo Salvatore nevű üzletemberrel – eleveníti fel az eseményeket az Origó.

A Városháza eladásával kapcsolatban bevonták a tárgyalásokba Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is, aki Gansperger Gyula társaságában találkozott az orosz származású, milliárdos Rahimkulov család képviselőivel. Erről is napvilágot látott egy felvétel Anonymous jóvoltából.

Korábban írtuk

– Legalább két probléma van. Menedzsmentszempontból. Tehát ugye ez egy hatpárti koalíció, ami egy adottság. Erre utaltam, hogy mind a két oldaláról láttam már ezeket a működéseket. Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen – mondta Bajnai Gordon, hozzátéve, „rengeteg ilyen cápa úszkál abban a tóban, és egy nagykoalícióban, ahol mindenkinek a maga kis részterületei vannak, ez a realitás, ez így működik”. A Városháza kapcsán így fogalmazott: – A Városháza-projektről azt mondták, hogy van szándék, hogy ebből legyen egy fejlesztés. Volt már több érdeklődő. […] De ők szeretnék ezt meglépni – közölte a hanganyagon Bajnai.

Elárulta, Gansperger Gyula kérésére tájékozódott, kivel kell minderről beszélni, és azt mondták neki, hogy egyelőre Barts Balázs (a vagyonkezelő vezetője) van erre kijelölve.

– De hát én most vele nem beszéltem erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll – jegyezte meg a felvételen Bajnai Gordon.

Mint ismert, a fővárosi ingatlanok értékesítése körüli botrányt az Index robbantotta ki, amikor november 4-én arról írt, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eladná a főváros talán legértékesebb ingatlanját, a műemléki védettségű Városházát. Mindezt Karácsonyék cáfolni igyekeztek, ugyanakkor azóta az ügyben számos újabb részlet, így Anonymous segítségével jó néhány, a sajtóhíreket alátámasztó hangfelvétel látott napvilágot.

A hanganyagokon nem csupán „jutalékos rendszerről”, további ingatlanok, így a Mocsárosdűlő sorsáról, de a baloldal nemzetközi hátteréről is beszélt Bajnai Gordon harcostársa, Gansperger Gyula baloldali üzletember.

A Városháza-botrányról szóló cikkeinket ITT találja.