A Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon ma tanúként hallgattak ki egy 30 éves debreceni férfit, D. Lajost, aki az elmúlt hetekben a rendőrségen három olyan vallomást tett, amelyek összefüggnek a gyilkosság áldozatává lett Balla Irma fideszes önkormányzati képviselő ügyével. A bíróság nem engedélyezte a vallomások nyilvánosságra hozatalát.

D. Lajos egyike volt azoknak a munkásoknak, akik 2007 márciusában – a gyilkosság előtti hetekben – Balla Irma házának közvetlen szomszédságában dolgoztak egy építkezésen. A férfi nem sokkal korábban – 2007. március 10-én – szabadult az állampusztai börtönből, ahol lopás miatt 25 hónapot ült.

A drogfüggő férfi – aki a bíróságon tolvajként határozta meg önmagát – jelenleg is előzetes letartóztatásban van: június 8-án került fogdába betörések miatt. D. Lajos gyanúsítottként tett vallomásokat az elmúlt napokban, s ezek a vallomások szorosan összefüggnek a Balla-üggyel. A férfi a tárgyaláson ügyvédet kért – emiatt szünetet kellett elrendelni -, majd közölte: nem járul hozzá, hogy műszeres hazugságvizsgálatnak vessék alá.

A tárgyaláson tanúként hallgatták ki D. Lajos édesanyját, aki azt mondta: a gyilkosság éjszakáján a fia otthon tartózkodott.

Mint ismert, az ügyészség jelenleg az áldozat fiát, S. Sándort gyanúsítja a gyilkosság elkövetésével. A fiatalember ügyvédje, Magyar György elmondta: kérték a bíróságtól, hogy megismerhessék D. Lajos vallomásait, de annak tartalmáról nem fogják tájékoztatni a sajtót, hiszen azt a bíróság megtiltotta.

(Népszabadság)