Hirdetés

Európai összevetésben az utolsó négy évben GDP-arányosan a magyar kormány fordította a legtöbb pénzt a kultúra támogatására – emlékeztetett mindenkit Kásler Miklós a magyar kultúra napja alkalmából.

A miniszter úgy fogalmazott: ilyen intézményi fejlesztések a kiegyezés óta nem történtek.

A kulturális szféra szereplőinek nyújtott jelentős anyagi támogatásokkal kapcsolatban kiemelte: az előadóművészek esetében a járvány alatt a támogatás tavaly egymilliárd forint volt, idén pedig kétmilliárd forint. Nincs a magyar kultúrának olyan része, ahol a támogatások ne jelentek volna meg – mutatott rá a miniszter, aki szerint a kormány nem segélyeket adott a művészeknek, hanem előfinanszírozást kötött velük.

Kásler Miklós a jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban közölte: az omikron rendkívül gyorsan terjed, a duplikációs időszak két-három nap. Rámutatott, Franciaországban elérte a napi 330 ezer fertőzöttet, Németországban a 110 ezret. Magyarországon is a hét elején az egyik napról a másikra megduplázódott a fertőzöttek száma – mondta.

Korábban írtuk

Az oltás fontosságát úgy foglalta össze: a fertőzés lefolyása gyorsabb és enyhébb, különösen az oltottaknál; az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben.

Klinikai tapasztalatok, és ezzel foglalkozó nemzetközi testületek véleménye alapján megtehettük azt, hogy változtattunk – reagált a miniszter arra, hogy tíz napról hét napra csökkent a kötelező házi karantén időtartama, amely öt nap után produkált negatív teszttel kiváltható. Az iskolákban az igazolt tanulói fertőzés esetén a fertőzött tanulóval egy osztályba tartozó tanulók közül az oltottak esetében nem kerül sor járványügyi megfigyelésre. A nem oltott tanulók számára a járványügyi megfigyelés időtartama az igazolt fertőzött elkülönítésétől számított öt nap.

Az ellenzék azon kijelentésére, mely szerint a központi régió fejlesztésére létrehozott Egészséges Budapest Program nem a kormányé, hanem a fővárosé, úgy reagált: az EBP mindig is kormányprogram volt és nem áll le, folytatja a küldetését. Hozzátette: a kormány két évvel ezelőtt 10,4 milliárd forintot adott át Budapestnek, a tavalyi évben pedig 10,2 milliárd forintot. Ami Budapesten fejlesztés történt, az ebből a pénzből történt, a kormány támogatásából valósult meg – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kásler Miklós a héten középiskolába felvételiző 70 ezer fiatalnak sok sikert kívánt. Elmondta: az elmúlt év tapasztalatai alapján minden esély megvan arra, hogy idén is zökkenőmentes legyen a felvételi időszak.