Az ellenzék azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a kata-törvényt.

Hirdetés

A kezdeményező 47 ellenzéki országgyűlési képviselőből többen nem vettek részt az ülésnapon: a DK-sok közül ketten – Gyurcsány Ferenc, Sebián-Petrovszki László -, a Párbeszédből hárman – Tordai Bence, Jámbor András, Mellár Tamás -, az MSZP-ből Gurmai Zita, a jobbikosok közül pedig Sas Zoltán maradt távol.

Ugyanakkor többen voltak olyanok is, akik nem írták alá a kezdeményezést, de ott voltak a rendkívüli ülésen.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy a kormánypártok a választás alatt nem mondtak igazat, mert azt állították, hogy megőrzik a rezsicsökkentést, az ellenzék azonban megszüntetné azt. Azt mondták, hogy nem lesz adóemelés, a kata megváltoztatása azonban adóemelést jelent – tette hozzá.

Korábban írtuk

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott: az MSZP szerint áremelkedésre nincs szükség, mert a paksi erőmű el tudná látni a teljes lakosságot 12 forintos árammal. Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig azt mondták, hogy a Gazprom-szerződés biztosítja, hogy ne kelljen emelni a lakossági gáz árát – fogalmazott.

A jelenlegi „megélhetési és energiaválság” mutatja meg igazán, milyen következményekkel járt, hogy a kormány az elmúlt 12 évben elhanyagolta a lakóépületek korszerűsítését – érvelt a politikus. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a kormány kezdje el az otthonok vissza nem térítendő költségvetési támogatásból finanszírozott, önerő nélküli hőszigetelését és nyílászáró-korszerűsítését. Ennek fedezetét elsősorban uniós forrásokból kell biztosítani, amit hazai költségvetési források egészítenének ki – tette hozzá.