Fotó: MTI/Mónus Márton, archív, szerk.
Hirdetés

Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője úgy értékelt, lényegében megbukott a Fidesz által 2010-et követően bevezetett, központosításon alapuló oktatási rendszer, amely „ellehetetleníti, hogy normális mennyiségű és minőségű tudáshoz jussanak Magyarországon a gyerekek”.

Hozzátette: a kényszernyugdíjazások és a pálya megbecsültségének hiánya miatt annak ellenére esett a szükséges minimum alá a pedagógusok száma, hogy ma már egyetemisták és szakképzettség nélküliek is taníthatnak.

A problémát rendszerszintűnek és országosnak nevezte, kifogásolva, hogy a pályán maradókat túldolgoztatják, a személyre szabott helyett pedig „egyenoktatást” vezettek be.

A szocialista párti politikus szerint tragédiához vezethet, sok ezer gyerek életét teszi tönkre, hogy esetleg iskolaérettségük hiányában is meg kell kezdeniük hatévesen tanulmányaikat. Azt sürgette, hogy ne vegyék el ezt a döntést az óvópedagógusoktól.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője azt mondta, a multinacionális cégek erőteljesebb közteherviselésbe vonásával lehetne előteremteni azt az évi mintegy 500 milliárd forintot, amivel Magyarország lemarad az OECD átlagától az oktatásra költött pénzek területén.

A diákok eredményei romlanak, miközben minden korábbinál több időt töltenek az iskolában – jelentette ki, hozzátéve, a tanárok átlagosan heti 56 órát dolgoznak, ami 40 százalékkal haladja meg a 40 órás munkahét teljesítményét.

Mindkét politikus támogatásáról biztosította a szombati pedagógustüntetést.

Fidesz: az ellenzék csak politikai célokra akarja felhasználni a pedagógusokat

Gyurcsány és a szocialisták több ezer pedagógust tettek utcára – reagált Kunhalmi Ágnes (MSZP), Tordai Bence (Párbeszéd) és Arató Gergely (DK) nyilatkozatára a Fidesz.

Az ellenzék, ahogy mindig, most is csak politikai célokra akarja felhasználni a pedagógusokat, de amikor kormányoztak, akkor mindig csak elvettek a pedagógusoktól. Gyurcsány és a szocialisták több ezer pedagógust tettek az utcára, elvettek tőlük egy havi bért, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket és az elmúlt években egyszer sem szavazták meg a pedagógus-béremelést. A pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett, 2010-hez képest 355 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre. A szakképzésben dolgozó pedagógusok bére jövőre átlagosan 30 százalékkal emelkedik, és ahogy a kormány jelezte, nyitott minden további tárgyalásra.