Hirdetés

Kunhalmi Ágnes (MSZP) a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok miatt emelt szót, bírálva a kormányt. Szerinte a kormány kiüresítette, lényegében ellehetetlenítette a pedagógusok sztrájkjogát, alaptörvény-ellenes és a nemzetközi joggal is szemben álló jogi szabályozást alkotott.

Felhívta a figyelmet arra: a polgári engedetlenségnek pontosan az a lényege, hogy az abban résztvevők szembehelyezkednek a jogi szabályozással, mint ahogy ezt tette Orbán Viktor 2007-ben a Kossuth téren.

Hangsúlyozta: a tanárok nem fizetett forradalmárok, akik nem akarnak tanítani, nem ők csapták be a kormányt, hanem a kormány csapta be őket, amikor a számukra alkotott életpályamodellben ígérteket megszegte. Kiemelte: a pedagógusok és más közalkalmazottak fizetésének folyósítása minden országban a nemzeti kormányok feladata, a magyar kormány viszont, miközben Brüsszeltől félti az ország szuverenitását, ott „kuncsorog” a tanárok béréért.

Rétvári Bence államtitkár úgy reagált: a baloldalnak régóta az a taktikája, hogy minél rosszabb az országnak, annál jobb a baloldalnak, ezt gondolják, így cselekszenek, így is szavaznak.

Korábban írtuk

Egyetértett azzal, hogy a pedagógusok fizetése alacsonyabb, mint amit megérdemelnek, ezért fizetésüket emelni is kell. Jelezte: a kormány ezt meg is tette, idén is emelték, és a jövőben is emelni fogják a tanárok bérét. A baloldal ezzel szemben kormányon csökkentette a pedagógusok fizetését – mondta.