A kormányzati megszorításokat és a pályázókat okolja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azért, mert elmaradnak az európai uniós támogatások kifizetései az előzetes számításokhoz képest. Az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint tavaly a tervezettnél 45,2 százalékkal kevesebbet fizettek ki az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból. Az ügynökség ugyanakkor azt ígéri, hogy idén – különösen az év utolsó hónapjaiban – gyorsulni fognak a kifizetések.

A Bodrogkeresztúron épült, mindössze 40 centi magas kilátó pályázata az ügynökség szerint jól volt előkészítve. Olyannyira, hogy a 38 millió forint uniós támogatást már ki is fizették rá. De nem látnak okot a Gyrotech Kft.-nek odaígért 112 millió forintos támogatás visszavonására sem. A cég arra kapott uniós pénzt, hogy Drégelypalánkon, az egykori TSZ-major egyik épületét világszínvonalú kutyafitneszközponttá alakítsa át.

A Fidesz szerint nemcsak abszurd, hanem a hűtlen kezelés gyanúját is felveti, hogy a kormány ilyen célokra költi az uniós forrásokat, miközben kórházakat és iskolákat zárnak be, és emberek tízezrei veszítik el állásukat.

„Minden egyes 1000 milliárd forint, amit behívhatnánk az országba, az 2,5 százalékos gazdasági növekedést eredményezne, hogyha azt jól költjük el” – jelentette ki Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő. „Az Európai Unió ezeket a pénzeket arra szánta, és arra adta, hogy a terület és az ország minél hamarabb zárkózzon fel az unió átlagához” – tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint ha továbbra is ilyen katasztrofálisan gyenge marad az európai uniós források felhasználása, akkor ezek előbb-utóbb végleg el fognak veszi számunkra.

(hírTV)