Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az európai államokat az osztja meg, hogy nemzetállamokat akarunk-e, vagy ezek felszámolását, a nemzetállamokat úgy tekintjük-e, mint nemzetek, kulturális értelemben vett közösségek önszerveződése, vagy pedig puszta hatalmi kereteket látunk-e az államokban – hangsúlyozta Kövér László.

Magyarország számára az érdekérvényesítés szempontjából az Európai Unió a legkedvezőbb terep, ezért fel sem merül az unióból való kilépés – jelentette ki Kövér László házelnök a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában. A kormánypárt választmányi elnöke a Fidesz és a Néppárt közötti vitáról szólva kifejtette: nem a Fidesz távolodott el a kereszténydemokrata értékektől, hanem a Néppárt tolódott balra, de mindaddig tagja kíván maradni, amíg a nemzeti érdekeket képviselni tudja.

Kövér László úgy fogalmazott, Magyarország számára az Európai Unión kívül nincs mozgástér. Meglátása szerint az lenne a vízválasztó, ha már nem sikerülne az EU-n belül magyar nemzeti érdekeket érvényesíteni.

Az európai parlamenti választás kampányának kezdetén Orbán Viktor hétpontos programot hirdetett a bevándorlás megállítása és a kereszténydemokrácia megvédése érdekében. Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdésére, hogy miért éppen a migráció ügyének kezelése kapott kulcsszerepet a kampányban, az Országgyűlés elnöke elmondta, minden fenyegető kihívás azon a kulturális bázison oldható meg, amelyre Európa felépült és amelyen az Európai Unió is létrejött.

Kövér László szerint az nem jó út, ha csak a profitot tekintjük az Európai Unió legfontosabb céljának egy multikulturális közösségben, ugyanis a gazdasági hatékonyság szempontjából sem mindegy, hogy Európa támaszkodik-e kulturális örökségére. A házelnök európaiként azt mondja, az aktuális európai kihívásokra hatékony kereszténydemokrata válaszokat kell adni. Európának a keresztény civilizáció morális bázisán kell nyugodnia– jelentette ki.

Az európai kihívások kapcsán Föld-Kovács Andrea felvetette az Európai Néppárton belüli konfliktusokat emlékeztetve arra, hogy a Fidesz felfüggesztette a tagságát a pártcsaládban. Arra a kérdésre, hogy eljöhet-e az a pont, amikor szakításra kerül sor, a Fidesz választmányi elnöke elmondta, a Néppárt egy balra tolódott, kilúgozott, hatalomtechnikus gyülevész társasággá vált, ugyanakkor a Fidesz nem a saját érdekeit, hanem a nemzeti érdekeket tartja szem előtt.

Kifejtette, abban a pillanatban, ahogy azt látni, hogy a Néppárton belül nincs mozgástér arra, hogy akár a Néppártot magát, ezáltal Európát jobbá tegyük, akkor abban a pillanatban a Fideszt nem kell kizárni, mert a párt menni fog magától is.

Kövér László szerint a Fidesz szövetkezni fog azokkal, akik a magyar kormánypárthoz hasonlóan küzdeni kívánnak a nemzetek Európájáért.

Az Országgyűlés elnöke arról is beszélt, hogy a házszabály szigorításán gondolkoznak annak érdekében, hogy a parlament be tudja tölteni törvényalkotó szerepét. Hozzátette: kormányoktól függetlenül 20 éven keresztül a mostaninál egy szűkszavúbb házszabály is elegendő volt ahhoz, hogy rendet lehessen tartani az Országgyűlésben, mára azonban a helyzet megváltozott.