De a kapitány és Gera Zoltán meccs előtti konfliktusa még korántsem ért véget. Azt hihettük, a szombati portugáliai vereség és a jövő évi vb-től vett könnyes búcsú után már teljes érdektelenségbe fullad a magyar labdarúgó-válogatott koppenhágai fellépése.

Hogy ez ne így legyen, Gera és Koeman duója gondoskodott. A dán-magyar világbajnoki selejtező előtt ugyanis robbant a bomba: a csapatkapitány és a szövetségi kapitány „szakított”. Az ügy mögött rengeteg kérdőjel sorakozik. Néhány ezek közül: miért hagyta ki a válogatottnak még a keretéből is annak csapatkapitányát a holland mester, miért nem kívánta a Fulham sztárja ezek után legalább a lelátóról megtekinteni a találkozót – vagyis miért pattant a döntés után azonnal repülőre, „sarokba hajítva” a címeres mezt –, milyen „játékosok-MLSZ” ellentétre célozgatott internetes naplójában a labdarúgó, illetve miért kellett ennek az egésznek éppen a Dánia elleni meccs előtt előjönnie?

A botrány után sajnos szinte teljesen zárójelbe került a meccs maga, és a himnuszokkor is jól látszott a koppenhágai gyepen: a játékosok nem kapaszkodtak össze, majd a melódiák végén csak szórványosan biztatgatták egymást.

Nagyon különleges volt a meccs hangulata, hiszen Dánia múlt szombaton – veretlenül – elsőséget vívott ki a vb-selejtezők 1. csoportjában, szurkolói ezért igazi fiesztára készülhettek, egy teljesen hangulattalan, taktikájában és játékosaiban velejéig felforgatott gárda ellen, amelyik sorozatban négyszer is kikapott eddig a meccsig (Romániától, Svédországtól és Portugáliától – kétszer). Tehát a csapat összetétele: Buzsáky, Varga József, Halmosi és Rudolf bekerült a kezdőbe, és Koeman kapitánykodása óta először kezdtünk – az egyébként szurkolóbarátabb – 4-1-3-2-es felállással a megszokott 4-2-3-1 helyett. Furcsa részlet: a ballábas Dzsudzsák jobbszélen, a jobbos Buzsáky balszélen kapott helyet…

Sakkozás ide vagy oda, a dánok nagyon bekezdtek, és kizárólag Babos érdeme volt, hogy nem kerültünk 5 perc alatt kétgólos hátrányba. Először komolyan 20 perc után jutottunk el Sörensen kapujáig, de ekkor Buzsáky a sorfalba pörkölt egy tökéletes helyről járó szabadrúgást. Majd folytatódtak a fojtogató dán rohamok, főként Rommedahl oldaláról – Babos Gábor, a NEC Nijmegen kapusa ihletett formában hárítgatott.

Temérdek kihagyott dán helyzet után azonban váratlan esemény történt, a semmiből vezetést szerzett Magyarország! A kispadról – Hajnal, Huszti, Dárdai és Gera hiányában – előcibált Buzsáky Ákos (klub: Queen’s Park Rangers, angol másodosztály) Rudolf Gergely passzával a kapu torkáig nyargalt, majd jobbal könyörtelenül bevarrta a labdát (0-1).

Kisvártatva újra próbálkozhatott, de ő, Torghelle és Rudolf is túl erőtlenül próbálkozott a fordulásig – de egy csapásra megszűnt a meccs egyoldalúsága. Fordulásra a (ne feledjük!) – már vb-résztvevő dánok mestere csatárt cserélt középpályásra, de a mieink maradtak támadásban (Varga hatalmas elánnal szervezte a játékot), sokáig csak kósza kísérletekkel jelentkeztek a hazaiak – közönségük igen zavaró, színes nejlonokkal operált, amíg meg nem unta a kedvencek fásult játékát.

A debreceni különítmény (Rudolf, Varga, Bodnár) különösen is elemében volt, kis szerencsével a tar tehetség kapufa helyett gólt is lőhetett volna „Boci” beadásából. A hajrában cserékkel frissített Koeman és Babosnak sem volt alkalma megfázni a gólvonalon, de a különbség megmaradt.

1-0-ra nyertünk Dániában! Győzelmével egyébként megtört egy 14 éves átkot a magyar válogatott: a ’95-ös, svédek elleni pesti győzelem (1-0) után újra európai élcsapatot vert. A csoport másik két meccsén Portugália Máltát, Svédország Albániát végezte ki, így Dánia csoportelsőként vb-résztvevő, a luzitánok pótselejtezőt játszanak, nekünk pedig marad a papírformát jelentő negyedik hely a szintén csalódott svédek mögött.

A következő selejtezősorozat jövőre indul – a 2012-es Eb-re –, de azért pénteken 5 órakor még vár ránk, magyar szurkolókra egy U20-as vb-bronzmeccs Egyiptomban, Costa Rica ellen. Lesz magyar foci.

DÁNIA-MAGYARORSZÁG: 0-1 (0-1)

2009. október 14., 20.45., Parken-stadion (Koppenhága, Dánia), 39 000 néző

Vezette: Meyer – Kadach, Glindemann (mindhárom német)

Gól: Buzsáky (35. perc)

Sárga lap: Christensen (20.), D. Jensen (78.)

DÁNIA: Sörensen – L. Jacobsen, Christensen, Agger, M. Jakobsen – Rommedahl (Silberbauer, 71.), C. Poulsen, J Poulsen, Enevoldsen (S. Larsen, 46.) – Tomasson (D. Jensen, 62.), Bendtner. Szövetségi kapitány: Morten Olsen.

MAGYARORSZÁG: Babos – Bodnár, Vanczák, Juhász, Halmosi – Tóth – Dzsudzsák (Priskin, 90.), Varga, Buzsáky (Huszti, 77.) – Rudolf (Vadócz, 87.), Torghelle. Szövetségi kapitány: Erwin Koeman.

(MNO)