A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

A védők Lados Istvánhoz intézett kérdéseivel folytatódott a Zuschlag-per Kecskeméten. Az MSZP alapítványi csalás másodrendű vádlottjaként Lados korábban részletes feltáró vallomást tett, így a többi vádlott ügyvédje azt feszegette, hogy szavai mennyire megalapozottak, azok alapján mennyire bizonyítható a többiek bűnössége. Kivéve az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba védőjét, aki jobbára azt firtatta, hogy Lados István szerint Zuschlag igazat mondott-e akkor, amikor Gyurcsány Ferenchez, vagy Szilvásy Györgyhöz fűződő viszonyáról beszélt neki.

Zuschlag János az ügy kirobbanása után ugyanis azzal nyugtatta személyi titkárát, hogy a miniszterelnök a Legfőbb Ügyészségről bekérette a nyomozati anyagot és átnézette azt a Magyar Ügyvédi Kamara elnökével. Zuschlag azt is mondta Ladosnak, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős miniszter értesítette arról – igaz kissé megkésve -, hogy lehallgatják a telefonját.

Lados ragaszkodott ahhoz, hogy a tényeket úgy igyekezett előtárni, ahogy azokat megtudta. Megerősítette azt is, hogy Zuschlagnak pozíciójánál jóval nagyobb befolyása volt az MSZP-n belül, mert nagy tekintéllyel és befolyással rendelkező személyek kedvelték. Van egy hangfelvétel is, amely ezt bizonyítja.

A bizonyító erejű hangfelvételt Zuschlag János kihallgatásán játssza le a bíró.

(hírTV)