Ám ez komplexebb ügy, mint a cseh-német kiegyezés esetében, így nem lehet egy bocsánatkéréssel lezárni – tette hozzá a szlovák külügyminiszter a SITA szlovák hírügynökségnek nyilatkozva.

A szlovák diplomácia vezetője a hírügynökség kérdésére adott válaszában arra reagált, amit Martonyi János külügyminiszter előző nap a Benes-dekrétumok kérdésével összefüggésben mondott. Martonyi kedden az MTI kérdésére megerősítette: múlt heti pozsonyi tárgyalásai során felvetette a Benes-dekrétumok kérdését szlovák partnerének azzal, hogy „a kölcsönös kiengesztelődéshez és a múlt lezárásához vezető útra a szlovákiai magyarok irányába történő bocsánatkéréssel kellene lépnünk”.

Miroslav Lajcák a téma kapcsán hangsúlyozta: Szlovákia ma készen áll arra, hogy olyan érzékeny témákról is tárgyaljon Magyarországgal, mint a Benes-dekrétumok kérdése, és amennyiben erre mindkét ország felkészült, akkor a kérdést le is lehet zárni. Ugyanakkor hozzátette: „Komplexebb ügyről van szó, mint a cseh-német kiegyezés esetében, ezért ez biztosan nem arról szól, hogy Szlovákia kérjen bocsánatot és ezzel az egész le van zárva.”

„Leülhetünk, hogy elmondjuk egymásnak, mit kell tenni ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra lezárjuk ezt a fejezetet” – jegyezte meg a szlovák külügyminiszter. Megjegyezte: Szlovákia a világháború utáni rendezés részeként tekint a Benes-dekrétumokra, és azért tartja azokat „megnyithatatlannak”, mivel soha nem fogadhatná el a második világháború eredményeinek kétségbe vonását. Létre lehetne hozni ugyan azoknak a kérdéseknek a listáját, amelyek kapcsán a másik fél elnézést kérhetne, ám (a követendő) út nem erre vezet – vélte a szlovák külügyminiszter.

(MTI)