Botrány botrány hátán – egyre többen jellemzik így a Hajdu László DK-s polgármester vezette XV. kerületi önkormányzat elmúlt hároméves működését. Miközben a Fidesz szerint a kerület első embere sorra szegi meg a törvényeket, a bizalom hiánya kezd totálissá válni. A kormánypárt mellett egy, a pártból kizárt helyi szocialista képviselő is Gyurcsány Ferencet és a kerületben jegyzőként regnáló Lamperth Mónika volt szocialista belügyminisztert sejteti a háttérben.

Fotók: MTI, archív, szerk.

Különös helyzet állt elő a 2014-es helyhatósági választások után a XV. kerületben, ahol a DK-s Hajdu Lászlót választották polgármesternek. A választás végeredménye szerint a 21 tagú képviselő-testületben 10 kormánypárti képviselő kapott helyet. A másik oldalra 8 baloldali, 1 LMP-s és 1 jobbikos képviselő került, plusz a DK-s polgármester. Csakhogy hamar kiderült: a helyi baloldal erősen megosztott a polgármester személyét illetően. Ennek jele, hogy két MSZP-s képviselő nem is volt hajlandó részt venni a Hajdut támogató balliberális frakcióban.

A történetet tovább bonyolította, hogy 2014-es önkormányzati választás utáni két hónapban a Fidesz – az egyes körzetekben rendkívül szoros választási eredmények felülvizsgálatának lezártáig – nem vett részt az alpolgármesterek titkos szavazásán, így nem tudták megválasztani Hajdu helyetteseit és a bizottsági tagokat. Végül politikai alku született: a Fidesz két alpolgármesteri széket, a Hajduhoz húzó oldal egyet kapott, továbbá a bizottsági helyekben is megállapodtak. Az alkunak akkor még nem volt része Lamperth Mónika szocialista exbelügyminiszter személye, akit Hajdu László ültetett a jegyzői székbe. Csakhogy az annak idején potencianövelő szerek árusításában is tevékenykedő jegyző asszony politikai szerepvállalása a Fidesz szerint ma már egyre nyilvánvalóbb a kerületben.

– A testület legnagyobb frakciója, a Fidesz–KDNP nem támasztott nagy elvárásokat Lamperth Mónikával kapcsolatban, hiszen jól ismerték korábbi politikai előéletét, mégis megadták az esélyt a bizonyításra. Az elkövetkező években azonban folyamatosan elfogyott a bizalom – kezd bele a történetbe Pintér Gábor, a kerület fideszes alpolgármestere. A politikus szerint a teljes bizalomvesztés akkor következett be, amikor 2016 tavaszán botrányos körülmények között igyekezett a kerület vezetése gyanús hátterű kínai–osztrák befektetőknek átjátszani a volt Észak-Pesti Kórház teljes területét. Az ügyben kulcsszerepet játszott Lamperth Mónika, aki a testület előtt jegyzői minőségében támogatta a jogszabálysértő megállapodást.

A dolog pikantériája, hogy annak idején a fideszes László Tamás vezette önkormányzat Pestújhelyi Egészségliget néven pont erre a területre álmodta meg az egykori szovjet katonai kórház területének fejlesztési koncepcióját, benne többek között hagyományos kínai orvosi központtal, sportuszodával, orvosi rendelővel, tüdőszűrő-állomással, idősek átmeneti otthonával, összművészeti központtal. A tervet László Tamás lobbizása eredményeként támogatta a magyar kormány is. A nemzetközi kisugárzású kínai orvosi központ létrehozásának szándékát a kínai és a magyar kormány között 2014 februárjában született megállapodással szentesítették. A beruházás érdekében a kormány törvényt is módosított.

Csakhogy Hajdu és az őt sokak szerint dróton rángató Lamperth Mónika igyekezett keresztülhúzni a terveket, és a tavaly május 3-i ülésen már egy jogszerűtlenül aláírt szándéknyilatkozat, gyakorlatban inkább az egész terület átjátszását célzó előterjesztés jelent meg a képviselők asztalán, benne kétes hátterű befektetők neveivel. Ráadásul Lamperth az előterjesztés elfogadását zárt ülésen akarta volna elérni, noha a dokumentumot korábban senkivel sem egyeztették, az abban foglaltakról sem a tízfős Fidesz-frakció, sem a két kormánypárti alpolgármester nem tudott. Ezek után a többség leszavazta a már indulása pillanatában is korrupciógyanús előterjesztést.

Lamperth a Fidesz szerint azóta egyre inkább rátelepedett a hivatalra. A jegyző a „mit, miért nem lehet” klasszikus magatartást tanúsítva, szüntelenül akadályozta a kerületi fejlesztéseket, felújításokat, a közösség érdekében álló intézkedéseket – a Fidesz által javasoltakat mindenképpen. Hajdu László – Lamperth Mónika aktív közreműködésével – a kerületi intézményhálózat felújítása ügyében elfogadott testületi határozatokat sem akarta végrehajtani, inkább a visszavonásukat javasolta.

– A legsúlyosabb törvénytelenség, ami egy önkormányzatban előfordulhat, hogy a jegyző sugallatára a polgármester nem hajlandó végrehajtani a többségi akarattal megszületett testületi döntéseket – mondta László Tamás, jelenlegi ország­gyűlési képviselő.

Lamperth Mónika egyre aktívabb politikai szerepvállalását bizonyítják a kormánypárt szerint a kerületi sportkoncepció intézkedési terve körüli furcsaságok is. A tervről annyit kell tudni, hogy az ElberTeam Bt. nevű cég készítette, amelynek tulajdonosa és ügyvezetője Elbert Gábor, aki Lamperth Mónika minisztériumában államtitkárként dolgozott a gyurcsányi időkben. A polgári oldal többször kezdeményezte a cég szerintük felesleges megbízási szerződésének azonnali megszüntetését, azonban semmilyen intézkedés nem történt. A tiltakozások ellenére a „kedvenc exállamtitkárt” továbbra is foglalkoztatja az önkormányzat.

– Az önkormányzat és ElberTeam Bt. közötti megbízási szerződés kapcsán Lamperth Mónika nyilvánvalóan nem az önkormányzat érdekét, hanem volt államtitkáráét képviselte – állítja dr. Pintér Gábor.

Mindezek persze talán helyi ügyek maradtak volna, ha nem jelenik meg a nagypolitika is történetben. Mint ismeretes: a DK és az MSZP között nem túl kedélyes a viszony mostanában, többször elhangzott, hogy megállapodás híján Gyurcsány Ferencnek egyéniben is el kell indulnia, ha a következő 2018-as ciklusban parlamenti képviselő szeretne lenni. A DK-s polgármester által vezetett XV. kerület jó terepnek tűnik a volt miniszterelnök számára. A nyár folyamán Gyurcsány Ferenc, Horváth Csaba, Szigetvári Viktor is megnyilvánultak Facebook-oldalukon a kerületi ügyekben, többször megjelent a kerületben Gy. Németh Erzsébet is. Az ellenzéki cicaharc eredményeként végül az MSZP kizárta saját önkormányzati képviselőjét, Móricz Esztert.

A magyarázat szerint a politikusnőt azért zárták ki a pártból, mert „kollaborált” a Fidesszel, amikor a kormánypártiak idén nyár elején fegyelmi eljárást kezdeményeztek a testületi döntéseket törvénysértő módon végre nem hajtó Hajdu Lászlóval szemben. A Fidesz az ügy érdekében s háromtagú vizsgálóbizottságba be kívánta vonni a jobbikos mellett az MSZP-s képviselőnőt is. A dologból végül azért nem lett semmi, mert pártjuk nyomására a jobbikos és a szocialista képviselő is visszatáncolt.

Móricz Eszter, aki a négy évvel ezelőtti baloldali összefogás közös országgyűlési képviselőjelöltje is volt a kerületben, valójában már régebb óta begyében volt a szocialistáknak. Ő volt az, aki a kvóta­népszavazás kapcsán helyi MSZP-s politikusként tavaly októberben a kormány álláspontját támogatta. A XV. kerületi szocialista politikus nemrég a Magyar Időknek azt mondta, kizárásában Lamperth Mónika jegyző keze is benne van, aki Hajdu László DK-s polgármestert irányítja, és teljesen rátelepedett a kerületi hivatalra, hogy előkészítse a terepet volt főnökének, Gyurcsány Ferencnek. Móricz Eszter szerint az MSZP és a DK közti, folyamatosan tagadott együttműködés valós, ennek pedig az egyik fóruma a Deák Kör, amelynek szocialista politikusok mellett Lamperth Mónika is tagja.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondja, hogy Gyurcsány Ferenccel nem kívánnak összefogni a 2018-as országgyűlési választáson, a gyakorlatban azonban Budapesten mindenki helyezkedik, és a szocialisták közül többen is úgy gondolják, hogy csak a DK-val együtt lehet sikert elérni a fővárosban – mondta a lapnak a képviselő asszony.

Sokak szerint mára jelentősen megváltozott a hangulat a XV. kerületi polgármesteri hivatalban: a hivatali dolgozók nem mernek egymással beszélni, az őszinteség megszűnt, a 2010 és 2014 között még összetartó közösség kezd szétesni. A képviselők csak cenzúrán – Lamperth Mónika jegyzőn keresztül – érintkezhetnek a hivatal dolgozóival. Közben pedig folyamatosan késnek a 2014 előtt elhatározott fejlesztések.

– 2010 és 2014 között pontosan 156 fejlesztést készített elő és hajtott végre az önkormányzat. Hatszor annyit, mint Hajdu László megelőző három ciklusa alatt. Ma nemcsak, hogy egy helyben áll a kerület, de határozottan visszafejlődik, ezt a véleményt a lakosság túlnyomó része így érzékeli – figyelmeztet László Tamás, aki szerint a megoldás Lamperth Mónika jegyző felmentése, majd a bizalom helyreállítása a kerület érdekében.

Takó Szabolcs