Elméletileg Sólyom László köztársasági elnök is nyújthatna be a parlament feloszlatását kezdeményező határozati javaslatot – mondta az InfoRádiónak Lánczi András egyetemi tanár.

A politológus kifejtette: ami egy hét alatt lezajlott a kormány környékén és a szocialista pártban, azt mutatja, hogy a hatalom szétesett, és nem tudják kontrollálni a folyamatokat. Ilyen helyzetben senki nem tudja, nem látja át, hogy mi zajlik, ezért a legváratlanabb dolgok is előfordulhatnak, még akár az is, hogy egy 85 százalékos pillanatnyi többséget (amely megszavazta múlt szombaton Gyurcsány Ferencet pártelnöknek) fölvált egy ledorongoló, a hatalomból eltávolítani akaró véleményözön – ilyesmi játszódhatott le a szocialistákon belül – mondta az InfoRádiónak Hozzátette: más valószínűleg senki nem tudta a szocialistáknál, mi a cél.

Lánczi András a hétvégén úgy vélekedett: az SZDSZ nem tudta eldönteni, nekik mi a jó, ezért született nehezen döntés.

Gyurcsány Ferenc valószínűleg taktikai megfontolásokból mondott le a pártelnöki tisztségről is, miután a múlt szombati MSZP-kongresszuson bejelentette, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt kér maga ellen, és így távozik a miniszterelnöki székből. Azonban ami tegnap stratégia lehetett, az ma már tűnhet taktikának, aztán pedig még annak sem – jegyezte meg Lánczi András.

Kukorelly István alkotmányjogász a pénteki Magyar Nemzetben úgy nyilatkozott: szerinte Gyurcsány Ferenc múlt szombati bejelentését lemondásnak kellene ítélni, mivel a jogban a tartalom számít, nem a forma, azaz hiába kérte maga ellen konstruktív bizalmatlansági indítványt, lépése lemondásként értelmezhető. Ebben az esetben pedig megnőne a köztársasági elnök szerepe.

Orbán Viktor is úgy nyilatkozott a hévégén: a Fidesz egyet tehet, újra és újra kezdeményezi a parlament önfeloszlatását.

(InfoRádió)