A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg a II. kerületben tartott időközi országgyűlési képviselő-választást a helyi választási iroda 98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint. A Fidesz-frakció dönthet majd arról, hogy az egyéni mandátumot szerző képviselő listás helyére kit küld az Országgyűlésbe.

A főváros 2-es számú választókerületében a kormánypárti jelölt – ahogy a két héttel korábbi első fordulóban is – egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen. Láng Zsolt a szavazatok mintegy 58,45 százalékát (9.637 voks) szerezte meg.

A 100 százalékos feldolgozottságú adatokra még néhány napig várni kell a külképviseleti voksok hazaérkezése miatt, ám a nagy szavazatkülönbség miatt kizárt, hogy bárki megelőzze a kormánypárti jelöltet, aki egyben a II. kerület polgármestere is. A választás így érvényes és eredményes lesz.

Második helyen, 30,55 százalékkal (5.038 voks) az MSZP jelöltje, Lévai Katalin végzett, a harmadik pedig az LMP színeiben indult Karácsony Gergely lett 6,45 százalékkal (1.064 voks).

Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 3,75 százalékkal (619 szavazat), míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 0,79 százalékkal (131 szavazat).

Az első fordulóhoz képest nem történt változás a jelöltek támogatottsági sorrendjében.

A szavazáson este 7 óráig a választópolgárok 34,16 százaléka jelent meg. (A két héttel korábbi első fordulóban ekkor 39,02 százalékot mértek.)

Az Országos Választási Bizottság kedd délután tart ülést. Ekkor bontják ki a külképviseleti urnákat, és adják át a választási iratokat a II. kerületi választási irodának, hogy a le nem zárt szavazóurnába bekeverjék a külföldön leadott szavazatokat (összesen legfeljebb hármat).

Az egyéni választókerületet most megnyerő Láng Zsolt jelenleg listás képviselő az Országgyűlésben, így a Fidesz dönthet majd arról a hivatalos eredmény ismeretében, hogy a pártlistáról ki kapja meg a „felszabaduló” mandátumot.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az Országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen.

Láng Zsolt: a bizalom jele a több mint 58 százalék

Komoly eredménynek, a bizalom jelének tartja Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójának eredményét.

A politikus pártja vasárnapi eredményváróján újságíróknak azt mondta: egyfelől örül a számoknak, másfelől hálás mindazoknak, akik elmentek és a második fordulóban is rá szavaztak.

„Úgy gondolom: az, hogy egy időközi választás második fordulójában több mint 34 százalék elmegy, az az átlaghoz képest egy kifejezetten jó eredmény” – fogalmazott Láng Zsolt, megjegyezve, hogy a szavazók több mint 58 százalékának támogatását sikernek értékeli.

A politikus, aki a II. kerület polgármestere is, úgy vélekedett: pozitív visszajelzést kapott a választókról arra a munkára vonatkozóan is, amit 17 éve végez a kerületben, hatodik éve pedig a városrész vezetőjeként.

Szólt arról is, hogy a további elemzéseket a politikusokra, elemzőkre bízza, annyi azonban biztos, hogy a többségi támogatás neki és a mögötte álló szervezeteknek is szól.

Láng Zsolt arról is beszámolt: egyelőre nem tudja, hogy győzelmével ki tölti majd be budapesti listás helyét a parlamentben, erről majd az őt jelölő párt elnöksége határoz. Jelezte azt is, hogy választási győzelme csak kedden délután lesz jogerős a külképviseleti szavazatok összesítése után.

MSZP: nincs alternatívája a demokratikus pártok összefogásának

Tisztes eredményként értékelte a II. kerületi időközi parlamenti képviselő-választáson szerzett második helyét Lévai Katalin. Az MSZP jelöltje szerint a voksolás egyértelműen azt bizonyítja, hogy nincs alternatívája a demokratikus pártok összefogásának.

Lévai Katalin, az MTI-nek nyilatkozva megköszönte választói szavazatait és gratulált a győztes Láng Zsoltnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének.

A szocialista színekben indult politikus szerint a két héttel korábbinál mintegy 6 százalékponttal jobb választási szereplésével azt bizonyította, hogy van értelme az „Orbánon túli világ” összefogásának.

Lévai Katalin ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Karácsony Gergely, az LMP jelöltje nem lépett vissza a javára az első fordulót követően, hiszen szerinte ebben az esetben a jelenleginél szorosabb eredménnyel végződhetett volna a voksolás.

Az ellenzéki jelölt külön köszönetet mondott annak a szerinte mintegy 400, az első fordulóban LMP-re szavazó választónak, akik most már őt támogatták.

Karácsony Gergely: várható volt a visszaesés

Karácsony Gergely a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választást első fordulójának eredményével elégedett volt, a másodikkal viszont nem. Az LMP képviselőjelöltje vasárnap este az MTI-nek azt mondta, várható volt, hogy a második fordulóban csökken a részvétel, és ez számára visszaesést jelent.

A politikus köszönetet mondott azoknak, akik rá voksoltak, habár, mint fogalmazott, sajnálta, hogy egy részük érthető módon, hideg racionalitással úgy döntött, otthon marad.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy az elmúlt több mint tíz évben csak a Fidesz nyert időközi választást, ezért úgy látja, az ellenzéknek meg kell újulnia, hogy 2014-ben megtörhessék a kormánypártok uralmát. Hozzátette: az LMP-nek szervezetileg kell megerősödnie, politikai karakterét pedig világosabbá kell tennie, hogy a jelenleginél nagyobb számban tudja megszólítani a választókat.

A Jobbik jelöltje gratulált Láng Zsoltnak

A Jobbik jelöltje sajnálatosnak nevezte a részvételi arány csökkenését a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, ugyanakkor gratulált az „egyértelmű győztes” Láng Zsoltnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének.

Bodor Zoltán vasárnap este az MTI-nek nyilatkozva „nagy meglepetésnek” nevezte az „LMP visszaesését”, ami szerinte azt mutatja, hogy „ez a Janus-arcú politika nem jön be még itt Budapesten sem”. Saját eredményével kapcsolatban Bodor Zoltán úgy fogalmazott: tovább kell erősíteni a Jobbik ismertségét, táborát a II. kerületben és egész Budapesten is.

A JESZ szerint megszületett az új nemzedék biztos bázisa

A JESZ szerint az, hogy szavazóik a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában is elmentek voksolni, és megerősítették elkötelezettségüket az új nemzedék mellett, azt jelenti, hogy megszületett az új nemzedék egy biztos bázisa.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) vasárnap esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében megköszönte szavazóinak, hogy annak tudatában is elmentek voksolni, hogy az első forduló eredményei alapján tisztában voltak azzal, a JESZ-nek ma még nincs esélye a győzelemre.

A párt szerint szerint az időközi választáson megmutatkozó „apátia” annak a jele, hogy a választókat „szép ígéretekkel már nem sokáig lehet szédítgetni”.

(MTI)