Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Láng Zsolt
Hirdetés

– Válaszolt-e Karácsony Gergely a Fidesz ingyenes budapesti parkolás bevezetését sürgető felszólítására? Mi indokolja a bevezetést és vajon miért nem teszi ezt meg a balliberális fővárosi vezetés?

– Nehezen érthető, hogy Karácsony Gergely miért ragaszkodik szerintünk téves álláspontjához. Hetek óta ismételjük: Budapesten a parkolás ingyenessé tétele indokolt, valós segítséget jelent a városban élőknek, elősegíti a közösségi közlekedés használatának csökkentését azok számára, akik elhagyni kényszerülnek lakóhelyüket. Kétségtelen, hogy ezekben a nehéz időkben a kiemelt figyelmet kell fordítani az egészségügyben szolgálatot teljesítőkre. Ám mellettük sokan mások is megfeszített teljesítménnyel dolgoznak, hogy ez a város működjön. Gondoljunk csak a kereskedelemben, a szolgáltató szektorban dolgozókra, az oktatási intézményében ügyeletet tartó tanárokra és óvodapedagógusokra, az önkormányzatok által szervezett segítőkre, akik az idősek ellátásában vesznek részt, a szociális szférában munkát végzőkre vagy azokra, akik idős családtagjaiknak segítenek. És folytathatnánk még a sort. Számukra jelentős könnyebbséget jelent, ha a lehető leggyorsabban és a legkevesebb érintkezéssel tudnak eljutni A pontból B pontba ügyük intézése során. Határozottan újra kértük a főpolgármestert, hogy ne késlekedjen és legalább a kormány által bevezetett kijárási korlátozás időtartamára, tehát 2020. április 11-ig függessze fel Budapesten a fizetős parkolást. Ezen idő letelte után le lehet vonni a tapasztalatokat és valós képet lehet kapni, hogy az intézkedés valóban segíti-e a Budapesten lakók életét.

– Mi a fővárosi Fidesz álláspontja azzal összefüggésben, hogy a BKK szombati menetrendre való áttérése sokak szerint egyértelműen hibás, mert az zsúfoltságot idéz elő és ezzel rontja a járványhelyzetet?

– A BKK szombati menetrendre való áttérése ma reggelre bebizonyította, hogy nem volt szerencsés egy rendkívüli járványhelyzetben ilyesmit bevezetni. Pont azok a budapestiek használják a tömegközlekedést, akik a városért és a benne élőkért dolgoznak nap mint nap. Tehát az utasforgalom lényegesen magasabb, mint egy szombati napon. Arról nem is beszélve, hogy másként kell számolni pandémiás helyzetben, amikor 1,5-2 méter távolságot kellene tartani az utasoknak. A járművezetők biztonsága érdekében pedig a buszok utasterének első része le van zárva. A mai napon olvashattuk, hogy a főpolgármester a Fidesz-KDNP jelzése alapján utasította a BKK-t a járatok sűrítésére a kritikus időszakokban.

– Kaptak-e már hivatalos tájékoztatást arról, hogy Soros György egymillió eurós pénzküldeménye mikor érkezik meg és mire lesz felhasználva?

– Hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, a sajtóhíreket olvasva van arról tudásunk, hogy a városban dolgozó egészségügyi dolgozók szűrésére tervezi az összeget felhasználni. Ennek a részletei egyáltalán nem ismertek számunkra.

– A budapesti balliberális polgármesterek és Karácsony városvezetése a kormány bírálatán kívül egyébként egyeztet-e kellő mértékben a Fidesz-KDNP képviselőivel, polgármestereivel és fővárosi képviselővel a járvány ügyében szükséges és tervezett intézkedésekről?

– Veszélyhelyzetben, mint amilyen ez a mostani világjárvány is, természetes számunkra, hogy a választott vezetők és a megfelelő szakemberek többletjogosultságokat kapnak az állam vagy egy település hatékony működtetése és a védekezés érdekében. A főpolgármester a jogszabályokat alkalmazva veszi át a hatásköröket a bizottságoktól és a közgyűléstől. Feltételezzük és reméljük, hogy ezt nem hatalmi törekvései és a PR-tevékenysége érdekében teszi. Amiben kéri, egyeztetünk vele, figyelemmel követjük minden intézkedését. Elmondható, hogy a döntések előtt egyeztet a frakciókkal, így a Fidesz-KDNP-vel is. Persze nem Karácsony Gergely lenne, ha nem lenne olyan ügy, amiben nem a megbeszéltek szerint járt el. Az természetes, hogy a meghozott döntések nem minden esetben konszenzuson alapulnak. De a szavahihetőség egy ilyen veszélyhelyzetben különösen elvárható egy felelős vezetőtől. Ám az Országgyűlés szélsőséges ellenzéki politikusaitól sem látunk mást, minthogy nekik ebben a helyzetben is csak az önös politikai érdekük és nem az emberek élete és megélhetése számít.

Mindent meg kell tennünk, hogy lassítsuk a koronavírus-járvány terjedését

Mindent meg kell tennünk, hogy lassítsuk a koronavírus-járvány terjedését.Ismételten és nyomatékosan kérjük Karácsony Gergelyt, tegye ingyenessé a parkolást Budapesten!

Gepostet von Fidesz am Mittwoch, 1. April 2020