Latorcai Csaba úgy fogalmazott, hogy az olajembargó is atombomba lett volna a magyar gazdaságra, de a gázembargó egyenesen hidrogénbomba lenne.

Hirdetés

Hangsúlyozta, a kormány elkötelezett, hogy megvédje az ország biztonsága mellett az elért gazdasági és kulturális eredményeket: a rezsicsökkentést, a családtámogatási rendszert és a nyugdíjakat. A politikus azt mondta, nehéz és küzdelmes időszak elé néz Magyarország.

„Keleten tort ül a háborús pusztítás. Nyugaton magukat haladónak tartó bürokraták kérdőjelezik meg európaiságunkat, kereszténységünket, évezredes szellemi és lelki fundamentumainkat”. Károlyi Bernát hagyatékának létjogosultságát kérdőjelezik meg – fűzte hozzá.

Latorcai Csaba közölte, a hétvégén a Szentlélek eljövetele mellett a magyar nemzet összetartozását, egymás iránti felelősségét és szolidaritását is ünneplik a magyarok.

Erdős Norbert (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az ünnepségen jelentette be, hogy a dél-békési település a Magyar Falu Programból hatmillió forintot nyert el a temetői urnafal fejlesztésére; ötmillió forintot meghaladó összeget pedig közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzésre és a maximális összeget, csaknem 107 millió forintot az iskola felújítására.

Hozzátette, az önkormányzat tízmillió forint kiegészítést kap az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) korábban elnyert 87 millió forint mellé, amelyből a művelődési ház teljes felújítását végzik el.

Mazán Attila (Fidesz-KDNP) polgármester kijelentette, a támogatásokból nemcsak a „fenntarthatóság, hanem a fejlesztés útjára is tudnak lépni”.

Pintér Edit, a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója elmondta, a nyolcosztályos iskolát tíz éve Latorcai Csaba és Erdős Norbert indította újra; azóta folyamatosan nő a létszám; a tanulók 46 százaléka a környező településekről jár az intézménybe.

Felidézte, hogy Károlyi Bernát 130 éve született Almáskamaráson, sváb családban. Ferences szerzetes lett, Kínába is eljutott misszióra, kínai-magyar szótárt szerkesztett. Kommunista börtönbe került, vértanúhalált halt. Jelenleg is tart boldoggá avatási folyamata.

Az ünnepségen felavatták a névadóról készített, fából faragott szobrot, Juhász János művész alkotását.

Korábban írtuk