Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

Latorcai János (KDNP) kiemelte: jelenleg új nehézségekkel kell megküzdeni, de fontos, hogy a keresztény emberek ne csak a hitüket, az értékeiket őrizzék meg, hanem a teremtett világot és annak fundamentumát is. Az európai keresztény gyökerek igenis léteznek, és a keresztény örökség elutasítása mindig talajvesztéssel jár – mondta.

Hozzátette, az állandó külső és belső támadások miatt mára a nyugati civilizáció elvesztette önmagába vetett hitét és szemlesütve hallgat arról, amire büszkének kellene lennie. Jó példa erre karácsony ünnepe és az advent időszaka, amely lassan nemcsak kiüresedik, hanem látható szimbolikáját is feladja – közölte.

Arról is beszélt, hogy szerte a világon rengeteg keresztény szenved üldöztetést, támadják őket, erre példa a bécsi terrortámadás is. De nem adhatjuk fel hitünket, keresztény kultúránkat – hangoztatta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában felidézte: az elmúlt év nehéz időszak volt, reményteli várakozással indult, de a járvány emlékeztetett, hogy vannak tényezők, amelyek felett nem rendelkezünk hatalommal, és meg kellett tanulni megfelelni az új kihívásoknak. Magyarország és a magyar emberek jól vizsgáztak a nehezebb időben is – értékelt. Hozzátette: a járvány fenyegető valósága és a körülmények javítását segítő vakcinára való várakozás egyszerre van jelen.

Korábban írtuk

Elmondta: az adventi várakozás emlékeztet arra is, hogy milyen értéket jelent a kereszténység Európának, de sajnálatos módon egyre hevesebb támadásoknak vannak kitéve a keresztény értékek. Pedig a nyugati civilizációt sikeressé tevő értékek biztos pontot jelentenek ezekben az időkben is – közölte.

Megjegyezte: lényeges, hogy a védekezés sikeres legyen Magyarországon és Európában is, ezért fontos, hogy a brüsszeli ideológiai viták helyett inkább a bajban lévő tagállamoknak segítsen az unió.