Lázár János az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén ismertette a javadalmazási szisztéma átalakításával kapcsolatos koncepcióját.

A módosítási tervezet szerint a képviselők a helyettes államtitkárokéval megegyező összegű – jelenleg csaknem havi bruttó 750 ezer forint – tiszteletdíjat kapnának, más pénzbeli juttatásra viszont nem volnának jogosultak jövő szeptembertől. Lázár János megjegyezte, egyes változások akár már 2012 elejétől is hatályba léphetnének.

A frakcióvezető javaslata szerint – a jelenleg a választókerületük fővárostól való távolsága alapján meghatározott pótlék helyett – a honatyák üzemanyagkártya használatára lennének jogosultak, vagy tömegközlekedési támogatást kaphatnának. Az üzemanyagkártya névre szólna és csak egy gépkocsival lenne igénybe vehető. A kártyával a képviselők havi 2000 és 5000 közötti kilométer megtételéhez elegendő üzemanyagra lennének jogosultak. Azt, hogy melyik cég biztosítaná az üzemanyagkártyát, közbeszerzési eljáráson választanák ki. Azok a parlamenti képviselők, akik egyben valamilyen más, önkormányzati vagy állami tisztséget is viselnek, és azzal hivatali gépkocsihasználat is jár, a parlamenttől nem vehetnének igénybe az utazással kapcsolatos juttatást.

Változnának a lakhatási támogatás szabályai is. Azok a képviselők, akik nem rendelkeznek fővárosi lakóingatlannal, és közeli hozzátartozójuk sem, az Országgyűlés Hivatala által biztosított szállásra lennének jogosultak. Lázár János szerint ez lehetne például lakáshasználat, -bérlet vagy hotelszoba.

A fideszes koncepció szerint a képviselők a jelenlegi egy személyi munkatárs helyett egy politikai tanácsadót és két ügykezelőt alkalmazhatnának, akiknek a munkavégzéshez szükséges irodahelyiséget és annak felszerelését a képviselő választókerületének székhelye szerint illetékes önkormányzat – országos listán megválasztottaknál az Országgyűlés Hivatala – biztosítaná. Az ügykezelők egyikét ugyancsak a választókerület székhelye szerinti önkormányzatnak kellene fizetnie.

Emellett az összes képviselő mobiltelefon-költségét megtérítenék havonta a minimálbér 30 százalékáig, valamint a készülékeket is az Országgyűlés Hivatala adná.

Az alkotmányügyi bizottság ülésén az ismertetett koncepciót értékelve Bárándy Gergely (MSZP) azt mondta: alapvetően nem illegitim törekvés átalakítani a javadalmazási szabályokat, de szerinte a Lázár János által előterjesztett ok „hazug”, mert azt sugallja, hogy a képviselők általában tisztességtelenek, holott szerinte az áll közelebb az igazsághoz, hogy valójában a Fidesz miatt kell változtatni, ahol az elmúlt években több „botrányos esemény” is történt a költségtérítések ügyében. A Fidesz frakcióvezetője úgy reagált, méltatlannak tartja azt, ahogyan Bárándy Gergely kezeli az ügyet. Azt a felvetését ugyanakkor megfontolandónak nevezte, hogy a javadalmazási rendszer változtatását együtt tárgyalják majd a plénum előtt a képviselők jogállásáról szóló új törvénnyel.

A fideszes Szakács Imre közölte: a Fidesz támogatja a frakcióvezető koncepcióját, ugyanis a jelenlegi rendszert – mint fogalmazott – nem tolerálják az állampolgárok. A KDNP-s Rubovszky György is támogatásáról biztosította az elképzelést, megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte a frakciók tisztségviselőinek javadalmazásában is tiszta helyzetet kell teremteni, azt is szabályozni kell, arról is állást kell foglalni. Lázár János kiemelte, a frakcióknak biztosítani kell az önálló gazdálkodást.

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, egyetért azzal, hogy egy átlátható rendszerre van szükség, és több üdvözölhető eleme is van szerinte a fideszes indítványnak, például az, hogy az állami beosztást is viselőknek választaniuk kellene a fizetéseik között. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Jobbik szerint szükség lenne a végkielégítések teljes eltörlésére is, a ciklusok végén történő kötelező vagyonosodási vizsgálatra, valamint az „álláshalmozások” megtiltására. Szerinte Lázár János javaslata jelenlegi formájában nem elég átütő. Az „álláshalmozásra” utalva a Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy 2014-től jelentősen szigorodnak az összeférhetetlenségi szabályok, és a parlamenti képviselők „szellemi tevékenységen” kívül más munkát nem végezhetnek. Megjegyezte, a parlamenti mandátum megszűnése után – a koncepció szerint – járó három havi végkielégítést tisztességesnek tartja.

A független Pősze Lajos arról beszélt, hogy a koncepció minőségileg alakítaná át a képviselői munkát.

A napirendi pont végeztével Salamon László, a testület KDNP-s elnöke közölte, várhatóan albizottság jön létre a javadalmazási rendszerről szóló javaslat megfogalmazására, amelyet bizottsági indítványként terjesztenek majd a Ház elé.

(MTI)