Törvénysértő volt az izraeli gépek berepülése a magyar légtérbe, mert nem volt hozzájárulásuk a magyar titkosszolgálatoktól. Ezt állapította meg rendkívüli ülésén a honvédelmi bizottság. A szabályozás hiányosságai miatt a hatóságok 6 éve nem vizsgálják, hogy a külföldi gépek milyen céllal repülnek be hazánk légterébe. Így az sem tisztázott, hogy múlt szerdán miért gyakorlatozott az izraeli hadsereg két felderítő gépe Magyarország felett. Csak azt tudni, hogy egyfajta szárazföldi navigációs berepülést hajtottak végre.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter önmagát cáfolta. Múlt pénteken még azt mondta, hogy a tárca irányítása alá tartozó katonai és polgári titkosszolgálatokat senki sem értesítette a repülőkről, noha ez jogszabályi előírás. Most azt állította: a magyar honvédség tudott a gépek érkezéséről, de a Nemzetbiztonsági Hivatal nem tájékoztatta a Katonai Biztonsági Hivatalt és a felderítőket sem. Nem kérték ki a véleményüket, hogy jelent-e a berepülés valamilyen nemzetbiztonsági kockázatot.

A Külügyminisztérium szerint azért engedélyezték a berepülést, mert a gépeknek semmilyen fegyverzete nem volt, nukleáris anyagot sem szállítottak és lehallgatásra alkalmas eszközök sem voltak rajta.

A nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésének azonnali összehívására kérte Bajnai Gordont Lázár János. Az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke mindezt a bizottság keddi ülése utáni sajtótájékoztatóján mondta.

Lázár újságírók előtt felkérte a miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal mentse fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) teljes vezérkarát, és mérlegelje a honvédelmi és a közlekedési minisztérium felelősségét a botrányos izraeli berepülés ügyében.

Az izraeli gépek belépéséhez hiányzott a titkosszolgálatok hozzájárulása, ezért a törvényeket megszegve hajtottak végre a mai napig ismeretlen célú berepülést az országba – hangsúlyozta Lázár.

A kormányszóvivő kora este kiadott közleménye szerint az izraeli gépek múlt szerdai berepülése miatt március 19-ére, péntekre nemzetbiztonsági kabinetülést hívtak össze. Szollár Domokos közli: a testület megállapította, hogy Izrael a nemzetközi jog szerint járt el, Magyarországot és az állampolgárok biztonságát nem veszélyeztették a berepüléssel. A kabinet bizottságot hozott létre, amelyben részt vesz a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a közlekedési minisztérium államtitkára. A testület feladata, hogy kik mulasztottak a tájékoztatás során.

(hírTV, MNO)