A kormány és a főváros közötti tárgyalások megegyezéssel lezárhatóak: az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.A tárcavezető azt is elmondta: idén 2048 milliárd forint európai uniós forrást kell kifizetni Magyarországon.

A kormány rendelete azt is rögzíti, hogy 2017. június 30-ig a 2014-2020-as uniós ciklus összes pályázatát ki kell írni, és legkésőbb 2019 elejére a teljes rendelkezésre álló összeget ki kell fizetni.

Megjegyezte, ha idén sikerül az előírt 2048 milliárd forint kifizetése, az abban részt vevő munkatársak 12 havi célprémiumot kapnak.
    
Lázár János beszámolt keddi brüsszeli látogatásáról is, ezen belül az Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős biztossal folytatott megbeszélésről, amely szavai szerint egy felfokozott beszélgetés volt. Közölte: az Európai Bizottság illetékes biztosa kifejezetten ellenségesen állt a paksi erőműbővítés és a Budapest-Belgrád-vasútvonal építése ügyében ahhoz a gondolathoz, hogy Magyarország akár Oroszországgal, akár Kínával magyarországi gazdasági befektetésekre szerződjön.

Lázár János szerint amíg kerítés van Magyarország határán, addig féken tartható az illegális bevándorlás.

– Ha nem lenne a kerítés, a kölnihez hasonló események is bekövetkezhettek volna – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a németországi molesztálási ügyre utalva. 

A miniszter közölte: a következő hetekben, hónapokban minden kormányülésen foglalkoznak majd az illegális bevándorlás kérdésével.

Arról is beszélt, hogy a kormány reméli, sikerül konszenzust teremteni ahhoz az alaptörvény-módosításhoz, amellyel önálló tényállás lehetne az alkotmányban a terrorveszélyhelyzet.    

Február közepétől folytatódnak a földárverések – jelentette be Lázár.

Elmondta, a kormány utasította őt és a földművelésügyi minisztert, hogy állíttassák össze az el nem kelt és a meg nem hirdetett állami földterületeket a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel – ismertette a miniszter, aki a többi között azzal magyarázta az újabb árverések kiírását, hogy időközben változott a polgári törvénykönyv.

Lázár János beszámolt arról is, hogy a meghirdetett 197 ezer hektár föld 61 százalékát adták el december végéig nyílt árverésen, ebből 171 milliárd forint folyt be. A három hektár alatti földek eladásából 6,1 milliárd forint bevétele származott az államnak – jelezte.

A délelőtti kormányülés a tervezettnél rövidebb volt – mondta Lázár János -, mert Orbán Viktor miniszterelnök influenzás.

MTI