Hosszú évtizedekre szóló döntést hozhatnak a választók az október 2-i népszavazáson arról, „kivel éljünk együtt” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Székkutason, lakossági fórumon.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

„Az a kérdés, beengedjük-e a bevándorlókat vagy tovább védjük a határokat” nyugaton Brüsszellel, délen a bevándorlókkal szemben – mondta Lázár János a Csongrád megyei község iskolájában mintegy száz ember előtt.

Leszögezte, a magyar kormány álláspontja egyértelmű, azokban az országokban legyen betelepítés, ahol azt az ott élők akarják.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus szerint a kormány egyedül kevés ehhez a csatához, erő is kell hozzá, melyet a választópolgárok szavazatai adhatnak meg. Ha nem alakul ki nemzeti egység a kérdésben, nem lesz világos és egyértelmű a helyzet, előbb-utóbb jöhet olyan kormány Magyarországon, amely megnyitja a határokat.

Lázár János úgy fogalmazott, „végtelen az utánpótlás”, ezért tartósan arra kell berendezkedni, hogy kerítésekkel kell védeni a szerb és a horvát határt, s még az is előfordulhat, hogy a román határt is. A probléma nem fog megoldódni addig, amíg a kibocsátó országokban érdemi változások nem következnek be.

A kormány döntött háromezer új rendőr felvételéről és kiképzéséről, de a miniszter elkerülhetetlennek látja a hadsereg létszámának fejlesztését is.

Egy kérdésre válaszolva Lázár János kifejtette, 2020-ig nincs reális esélye annak, hogy Brüsszel a népszavazásra adott válaszként visszavonná vagy lelassítaná az uniós források kifizetését. Ennek egyik oka az, hogy a pályázatok 65 százalékát már kiírták, de közrejátszik benne az is, hogy a beruházásokra fordított összeg – például a gépvásárlásokra költött pénz – 60 százaléka végül visszaáramlik Nyugat-Európába.

Szél István (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, Magyarország lesz az első uniós tagország, ahol a választók elmondhatják a véleményüket a kötelező betelepítésről. A község több mint 1800 szavazásra jogosult polgárának arról kell döntenie, akarják-e, hogy közvetlen környezetükbe akármikor bevándorlókat költöztethessenek.

MTI

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely