Fotó: MTI/Rosta Tibor

Lázár János, a hódmezővásárhelyi kórház uniós és hazai támogatással kialakított új gyermek- és belgyógyászati osztályának átadásán azt mondta, minden magyar embernek joga van arra, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban és minél jobb körülmények között gyógyulhasson.

Hirdetés

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus kifejtette, pártállástól függetlenül ellenzi ha egy kormányzat meg akarja szüntetni a vidéki ellátórendszer bástyáit, be akar zárni vidéki kórházakat. Hozzátette: hiba volt a makói kórház leépítése, hiba lenne a szentesi kórház vagy bármelyik vidéki kórház visszametszése, mert ez nem fogja előre vinni az egészségügy helyzetét.

Jogos a magyar választópolgárok igénye, hogy azok a kórházak, melyekért sokat tettek, az az orvostársadalom, amelyhez ragaszkodnak, képes legyen a munkáját végezni – közölte a miniszter.

Lázár János – felidézve, hogy két évtizede a hódmezővásárhelyiek összefogása akadályozta meg a helyi kórház bezárását, amit a szociálliberális kormány tervezet – leszögezte, húsz éve vidéki országgyűlési képviselőként dolgozva soha nem adhatja a nevét ahhoz, hogy egy vidéki ember másodrangú állampolgára legyen az országnak vagy Európának.

Korábban írtuk

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója elmondta, két, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinttel bővítették a hódmezővásárhelyi kórházban a szakrendelő épületét, ezeken a gyermek- és belgyógyászati osztály kapott helyet.

A kórház fejlesztése a szatmárnémeti Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülettel közösen elnyert, román-magyar Interreg pályázatnak köszönhetően valósulhat meg. A projekt a hódmezővásárhelyi intézményre eső költségvetése 7,45 millió euró (2,82 milliárd forint), ebből 3,9 millió euró volt az építési beruházás költsége, mintegy egymillió euró a két osztály felszerelés, 2,3 millió eurót pedig a népegészségügyi szűréseket hatékonyabbá tevő eszközök beszerzésére fordítottak. Az építési beruházáshoz ezen felül 600 millió forint többlettámogatást nyújtott a kormány – mondta a szakember.

Az Építészmester Zrt. által elkészített új épületrészen a 34, illetve 35 ágyas gyermek- és belgyógyászati osztály kapott helyet. A belgyógyászati osztályon kettő négyágyas szubintenzív részleg, valamint három elkülönítésre alkalmas kétágyas kórterem is fogadja a pácienseket. A gyermekosztályon a kórtermek egy része az édesanyák elhelyezésére is alkalmas, ezenkívül kialakítottak egy négyágyas szobát, ahol a csecsemőosztályon ellátott babák egyik szülője aludhat.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó szatmárnémeti partnereivel a közelmúltban 2,9 millió euró kiegészítő támogatást nyert el, melyből az év végéig Hódmezővásárhelyen egy korszerű MR-készüléket állítanak üzembe, Makón pedig új gasztroenterológiai részleget alakítanak ki – közölte a főigazgató.