A csütörtöki Kormányinfón is téma volt Bayer Zsolt kitüntetése. Bayer Zsolt újságíró Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetését firtató kérdésekre Lázár János azt felelte: tiszteletben tartja, de sajnálja, hogy emiatt többen is visszaadták kitüntetésüket.

„A kitüntetést nem a kormány adja (…), hanem a magyar állam”, ezt lenne érdemes megfontolniuk azoknak, akik visszaadták az elismerést – mondta.
    
Bayer Zsoltról úgy nyilatkozott: vannak teljesítmények, amelyek megkérdőjelezhetetlenek, ilyen például az újságíró nevéhez fűződő 1100 év Európa közepén című sorozat.

„Szabadszájú publicisztikai tevékenységével természetesen sok tekintetben nem értek egyet, de ez nem von le annak a teljesítménynek az értékéből, amit egyébként Bayer Zsolt akár a filmsorozataival, akár a könyveivel, akár a Kárpát-medencei magyarság melletti kiállásával letett az asztalra” – fogalmazott, hozzátéve: Bayer Zsolt kitüntetését nem a kormány kezdeményezte, de akceptálta az erre vonatkozó civil előterjesztést.

Bayer Zsolt mellett az elmúlt napokban többen is kiálltak.

Pesty László (Facebook):

„Nyílt levél Áder János Elnök Úrnak, és Bayer Zsoltnak
Zsolti, Zsolti! Ezt eltoltad. Az még hagyján, hogy szókimondóan, sőt durván szidod azokat, akiket nem szeretsz. (Nem divat ma a szókimondás.) De a Gulágok áldozatairól, és erdélyi magyar és székely testvéreinkről nem kellett volna anyagokat csinálnod.
Ismerlek, hiszen 1988 óta vagyunk barátok, még a Fidesz megalakulása óta. Mondhatnánk azt is, régi, mozgalmi terminus technicusszal, hogy mint Kádár és Kádárné, még az illegalitásban ismerkedtünk meg. Ismerlek, és tudom, hogy nem vagy sem antiszemita, sem cigánygyűlölő, sem homofób, csak hát a kommunistákat és a mai napig jogfolytonos utódpártjaikat utálod. Mint ahogy én is. És ennek időről időre hangot is adunk. Márpedig az érintettek még ma is sokan vannak.
Az, hogy a magukat baloldalinak, vagy liberálisnak hazudó honfitársaink bepipultak, érthető. Egyrészt tudják magukról, hogy a 40 éves diktatúra utódpártjainak holdudvarához tartoznak. Másrészt, mint ilyenek, szeretik relativizálni a Gulág Szigetvilág borzalmait. Szeretik elhallgatni, hogy egykori elvtársaik kezén kb. 100 millió ember vére szárad. (Csak a kínai Kulturális Forradalomban 60 millió embert öltek meg, a szovjet típusú diktatúrákról pedig még nem is beszéltünk.) Harmadrészt pedig nem rajonganak a határon túli magyarokért, ami a 2004. december 5-ös népszavazást megelőző kampányukból is fényesen kiderült.
Igen, mondjuk ki, sem Te, sem én nem szeretjük a kommunistákat. Mint ahogy a nácikat sem. Egyik 19, másik egy híján 20. De a két „nemszeretemből” manapság egyeseknek az első bűnnek számít. Mostani, ellened indított kampányuk, mondjuk ki, pestiesen: vihar a biliben. Ők sem nélkülözhetetlenek. Egy régi amerikai mondás szerint, ha egy idióta ismerősünk azt gondolja magáról, hogy nélkülözhetetlen, kérjük meg, hogy vegyen maga elé egy lavór vizet, dugja bele az ujját, vegye ki, és nézze meg, maradt-e utána lyuk.
Elnök Úrnak pedig köszönöm, hogy kitüntette barátunkat, pedig tudhatta, hogy aki szelet vet, az vihart arat.

Pesty László
a Pesty Fekete Doboz főszerkesztője

ps : Mellesleg 2005-ben Mádl Ferenctől megkaptam ugyanezt a lovagkeresztet, és egyelőre úgy gondolom, hogy megtartom.”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bencsik András
„Nyílt levél Áder János köztársasági elnöknek
Elnök Úr!
2016. március 15-e alkalmából ”kiemelkedő színvonalú munkámért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést„ vehettem át Balog Zoltán minisztertől. Ugyanezt a kitüntetést Ön a minap olyan személynek adományozta, aki a magyar társadalom széles körű konszenzusa – és a magam véleménye – szerint kiváló ember, nagyszerű publicista, olyan médiaszemélyiség, aki bár néha egyeseket irritáló módon, ki tudja és ki meri mondani azt, amit a legtöbb ember gondol. Bayer Zsoltot pár bukott világnézetébe beleragadt ember most megtámadta, ez azonban szánalmas lépés volt.
Fogadja Elnök Úr őszinte elismerésemet és jókívánságomat abból az alkalomból, hogy kitüntetést adományozott Bayer Zsoltnak.
Őszinte tisztelettel,
Bencsik András
ps. A nyílt levelet egy kéréssel egészítem ki: kérem mindazon jóérzésű és bátor embereket, akik az elmúlt években hasonló kitüntetésben részesültek, hogy nyilvánosan álljanak ki a köztársasági elnök Bayer Zsoltot érintő döntése mellett.”

 

Szentesi Zöldi László (Facebook):
„Na, akkor hadd szóljak én is pár szót Bayer Zsoltról. Már csak azért is, mert a barátom, és hosszú évekig egy szerkesztőségi szobában dolgoztunk. Jól ismerem tehát, nem csak olvasom.
Zsolt nyilvánvalóan ugyanolyan nevetségesnek tartja, mint minden gondolkodó ember, hogy ő a téma napok óta. Igazi magyaros aránytévesztés: végül is kicsoda Bayer Zsolt? Felelős miniszter, államtitkár talán? Nagy hatalmú kurátor? Nagyvállalkozó?
Nem. Bayer Zsolt újságíró. Mégis úgy beszél róla mindenki, mintha valami hatalmi központ lenne.
És ne jöjjön senki az ötös számú tagkönyvvel, persze, az sem lényegtelen az ő életében, de a mostani vita nem is arról szól. Bayer Zsoltot újságíróként támadják, beszéljünk akkor az újságíróról, ne Orbán Viktor barátjáról.
Jó újságíró Bayer? Jó. Jó író? Elég jó (bár Kosztolányi jobb…). Zavaró, amikor trágár szavakat ír a publicisztikáiban? Én biztos nem írnék hasonlókat. Joga van úgy írni, ahogy akar? Szerintem igen, amíg engedi a munkáltatója.
Ennyi.
Akkor most lássuk, hogy Bayert valójában miért gyűlölik. Azért gyűlölik, mert velük, az elméleti huszárkákkal, az íróasztal barátaival, a finom, de végtelenül gyáva és beszari tollforgatókkal szemben, akik ha balra lépnek egyet, utána jobbra muszáj kilendülniük, Zsolt magáról az életről ír. Lehet, hogy téved, lehet, hogy néha durva, modoros vagy ismétli magát, de eljegyezte magát az élet valódi eseményeivel. Nem légüres térben mozog, hanem világot látott, tapasztalt, a Kárpát-medence minden szegletét ismerő ember. És ezt az olvasó megérzi. A nyers igazságokat az emberek mindig többre értékelik az intellektuális lapításnál. Mindazok, akik nagyon függetlennek és tényszerűnek látják önnön munkásságukat, pusztán a lényegről feledkeznek el: embereknek, és nem robotoknak írunk. és ha nincs véleményünk, akkor felesleges írnunk, akkor csak heveny szellemi maszturbációt folytatunk, arra meg minden kamasz értelmiségtanonc képes.
Hát, ebben jó Bayer. A valóság megjelenítésében. Nem mondom, hogy élete minden percében, mert írt ő közepes cikkeket is, mint ahogy valamennyien írunk ilyeneket. de hogy saját stílusa van, s hogy az életműve megmarad az időben, holtbiztos.
De a legfontosabbat a végére hagytam.
Bayer Zsolt szelep a rendszerben. Szűrő. Rajta keresztül szivárog ki a légtérbe a szabadság elfojtott, mélyről előtörő szelleme. Kimondja helyetted, amit gondolsz, kimondja helyetted, amit talán nem is mernél. Ez a típus dacol mindig a a kor realitásaival, ez a fajta dobja oda a kesztyűt a gazdagok és hatalmasok szemébe. Zsoltról szólván ugyanis ne felejtsük el, hogy ő mindig magyar és antikommunista volt, akkor is, amikor néhány hónapra (felsőbb jóváhagyással) a Népszabadság munkatársa lett. Ezért is kellett távoznia onnan. Nem illett a képbe. De azért persze, máig ez a fő téma, az ő néhány hónapos népszabadságos munkája, mintha az életműben bármit is számítana a nagyon is kimódolt és tudatos irányváltás, amelyről a közvélemény persze, semmit nem tudott, amíg Zsolt el nem mondta őszintén, mi történt. Bayer akkor is magyar és antikommunista volt, amikor lehallgatták a telefonjainkat, megfigyeltek bennünket. Igen, a Gyurcsány-korszakról beszélek. Majd egyszer megírom, milyen dolgok zajlottak akkor.
Nézem, nézegetem, kik adták vissza eddig a lovagkereszteket. Micsoda nevek, micsoda életpályák. Munkásőrből lett bankár, penetráns kommunisták, feketeöves SZDSZ-sek, gazemberek sokasága. Hát, Bayer Zsoltnak se hatalma, se pénze nem volt és nem lesz annyi, mint ezeknek volt és van. De azért Bayer Zsolt, az újságíró a közellenség, nem a gyilkos diktatúra köztünk élő szolgái.
Ja, és Bayer Zsolt a barátom is. Már csak ezért is el a kezekkel tőle. 🙂 Különben szétrúgom mindenki seggét, hogy hű legyek Zsolt barátom szelleméhez.

Szeretettel: Szentesi Zöldi László”

MTI, demokrata.hu, fotó: MTI