A Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP-frakció hétfői ülése után az MTI-nek úgy fogalmazott: a kormánypárti képviselők és Orbán Viktor miniszterelnök kompromisszumra jutottak. Az eva 2012 utáni sorsáról Lázár János elmondta: addig áttekintik, hogyan alakítható ki egy új rendszer, amelynek egyik alapja az átalányadózás kiszélesítése lehetne 2013. január 1-jétől.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke az eva 2012-es mértékéről az MTI-nek azt mondta: az összeghatár 25 millió forintról várhatóan 30 millió forintra emelkedik majd, az adómérték pedig vagy 35, vagy 40 százalékra nő. Álláspontja szerint összességében még így sem lesz kedvezőtlen az adónem, mert egy átalányadózást nem választó vállalkozás esetében az áfa és a 16 százalékos kulcs együttesen meghaladja a 40 százalékos mértéket.

A politikus hozzátette, 2013-tól egy olyan adózási forma lépne az eva helyébe, amely minden kis- és középvállalkozásnak (kkv) lehetővé tenne egy átalányadózási lehetőséget. Hangsúlyozta ugyanis, hogy „az eva ma nem ilyen”, mert az eva feltételei leginkább azoknak a kkv-knak adnak segítséget, amelyek nem termelő, hanem kifejezetten szellemi tevékenységet folytatnak.

Orbán Viktor a frakcióülésről távozóban arra, az eva jövőjére vonatkozó újságírói kérdésre, hogy mivel győzte meg a képviselőcsoportot, azt válaszolta: „ők győztek meg engem”.

A kormánypárti frakciószövetség múlt heti ülése után tartott sajtótájékoztatóján Lázár János úgy nyilatkozott: Orbán Viktor kormányfő határozott és kemény volt a tanácskozáson abban, hogy meg kell szüntetni az evát; a frakció azonban arra kérte a kabinetet, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljék meg az eva kulcsát 35 százalékra, és csak 2013-tól szűnjön meg.

(MTI)