Portré jelent meg szerdán Varga Judit igazságügyi miniszterről a Le Figaro francia konzervatív napilapban, amelyet a lap külpolitikai újságírója, Anne Rovan készített. A cikk a tárcavezető pályafutását ismertetve arról ír:

Hirdetés

a jogi diplomát szerzett fiatal hölgy, aki korábban az Európai Parlamentben dolgozott asszisztensként, most pedig foggal-körömmel védi Brüsszelben Orbán Viktor nacionalista ideológiáját.

A cikk szerzője szerint Varga Judit az, aki napi szinten kezeli a magyarországi jogállamisági dossziét, valamint országa és az európai intézmények közötti kapcsolatokat ebben a kérdésben. A 41 esztendős Varga Judit, aki csaknem három éve miniszter, Orbán Viktortól egy testre szabott tárcát kapott – állapítja meg Anne Rovan.

A miniszter egyaránt felelős az igazságügyért és az európai uniós ügyekért.

Korábban írtuk

Ő egy harcos

– olvasható a cikkben egy EU-s diplomatára hivatkozva, aki korábban már látta munka közben a miniszteri csúcson Brüsszelben. Mint írták, Cseh Katalin szerint Varga Judit mindenben jogi megközelítést alkalmaz. A legtöbb megfigyelő egyetért abban, hogy ez a fiatal, jogi diplomával rendelkező, korábbi parlamenti asszisztensként dolgozó hölgy, akit a legutóbbi választásokon képviselővé választottak, kellemes képet ad Orbán Viktor nacionalista ideológiájáról. „Szép borító” – idézi fel a cikk, ahogy korábban Cseh Katalin ironizált Varga Judittal kapcsolatban.

A nemzethez hű miniszter

A szerző szerint Varga Judit valóban osztja a magyar miniszterelnök minden pozícióját, aki mellett ott állt a választásokat követő eredményvárón is. A miniszter, aki rendszeresen közzétesz fotókat a közösségi médiában három gyermekéről és férjéről, szintén foggal-körömmel védelmezte Brüsszelben a gyermekvédelmi törvényt, amelyet egy emlékezetes csúcstalálkozón szinte minden európai vezető bírált. A konzervatív lap szerzője emlékeztet:

Varga Judit szerint mindenekelőtt politikai motivációjú a harc, amelyet Brüsszel indítana Magyarországgal szemben.

 „Mivel nem ugyanazok az elképzeléseink, mint a mainstream irányvonal, támadnak minket, és ez megdöbbentő. Nincs tehát egyenlőség.” – idézte a szerző az igazságügyi minisztert, aki szintén bírálja az EU-ban uralkodó kettős mércét, és eközben nem felejti el kritizálni azon tagállamokat, amelyek a leginkább hangosak a magyar jogállamisági túlkapásokkal szemben.

Még Luxemburgban is folyik egy reform, amely garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét

– tette hozzá. A szerző szerint a miniszter kitart amellett is, hogy „Brüsszelnek inkább az egységre kell törekednie”, hiszen az EU-nak kezelnie kell az ukrajnai háborút.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.