A képviselők döntéseik meghozatalakor tisztában voltak azzal, hogy a beruházó, a „spanyol” Grupo Milton pedigréje nem makulátlan, az elmúlt hetekben azonban kiderült az is, hogy a cég ténylegesen spanyol partnere, a Sedesa a korrupciógyanús spanyolországi ügyletek után kivonul az egyre botrányosabbá váló magyarországi projektekből, és így a néhány főt alkalmazó Grupo Milton magára marad megalomán terveivel – vélhetően források nélkül.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen tényezők vezettek a pátyi szabályozási terv visszavonására, mindenesetre úgy tűnik, hogy a település egy időre megszabadulhat az ingatlan-ámokfutóktól. Kérdés persze, hogy a befektető milyen B tervvel rendelkezik, ugyanis nem valószínű, hogy a termőföld átminősítéséből és a területre vonatkozó szabályozási tervből húzható haszonról egykönnyen letenne.

A Páty Nem Eladó Civil Összefogás és néhány magánszemély egyébként nemrégen felszólította a képviselő-testületet a golfvárossal kapcsolatos döntések visszavonására és a falut károsító tevékenységük beszüntetésére, de az aláírók a levelet pusztán szimbolikus értékűnek tartották. Úgy tűnik azonban, hogy a lassan egy éve tartó civil tiltakozás mégis eredményre vezetett: a befektetők minden eszközt igyekeztek bevetni többek közt a média elhallgattatására, illetve a tiltakozók megfélemlítésre és ellehetetlenítésére, de csak egyre jobban összekovácsolták a Zsámbéki-medencében élő civileket, akik aligha találkoztak volna, ha nem saját és gyermekeik jövője forogna kockán.