Az érdeklődők látogatást tehetnek az interaktív gépcsarnokban a legnagyobb és leghangosabb motorok, vagy a számítástechnika leglassúbb és legokosabb relikviái között. A családi napon bemutatják a Legek Urá-t: a szobaméretű URAL-2-t, a legolcsóbb számítógépet: az idén harmincéves ZX-81-et, a legrégebbi írógépet: a Remington Model 1-et. A Tanulmánytár fotótörténeti gyűjteményéből e napon a figyelem középpontjában a múzeum legkisebb fényképezőgépe a Crystar és a legelső modern tükörreflexes fényképezőgép, a Duflex áll majd. Sőt, a nap végére más legekkel és kapcsolódó legendákkal is megismerkedhetnek a látogatók, sőt azt is megtudhatják, hogy milyenek a LEGórák, azaz a LEGO órák!

· Működés közben lesznek láthatóak a motorfejlesztés történetének fontos állomásai. Világhírű találmányok, gőz-, víz- és gázmeghajtású motorok kerülnek bemutatásra, felvonulnak a magyar ipar kiemelkedő munkái, a Láng és Ganz gépgyár híres fejlesztései, és megismerhető lesz többek között Jendrassik György a maga idejében világszenzációnak számító kísérleti repülőgép gázturbinája is. A látogatók végül arra a kérdésre is választ kapnak, hogy miért nem létezik örökmozgó.

· A számítástechnika történeti gyűjtemény legkisebb és legnagyobb, legbutább és legokosabb számítógépei között kalandozunk, majd „A miniatürizálás szerelmese: Sir Clive Sinclair” című előadásból pedig kiderül, hogy a nemesi címet kapott brit konstruktőrnek milyen szerepe volt az otthoni PC-ék elterjedésében és ennek köszönhetően a számítástechnikai piac fellendülésében. Sinclair 80-as évekbeli kiemelkedő fejlesztéseit részletesen mutatjuk be látogatóinknak.

· Az írógép történetének érdekes állomásainál időzünk, megnézve a legegyszerűbb játékírógépektől a félmázsás monstrumokig a mechanikus gépek fejlődésének útját.

· A fényképezés történetét ezúttal a modell szempontjából vizsgáljuk: mennyi volt a leghosszabb a fényképezőgép lencséje előtt mozdulatlanul eltöltött idő és hogyan jutunk el az egyperces képekig.

A délután folyamán a kisebbek múzeumpedagógiai műhelymunkában vehetnek részt, ahol a technika megtévesztő hatásairól a reális irreális közötti különbségről és működő Legórákról tudhatnak meg többet, vagy részt vehetnek tárgyfelismerő játékunkban.

Program:

11:00: Világelső gépek a Mobileumban. A vákuumpuskától a gázturbináig – Prof. Dr. Szunyogh Gábor előadással egybekötött szakvezetése (helyszín: Mobileum)

12:00: Óriásoktól a szuperokos törpékig: A legek informatikája – Képes Gábor előadással egybekötött szakvezetése (helyszín: Tanulmánytár B terem)

13:00: Írógéprekordok: játékírógépektől a félmázsás monstrumokig – Fekete Zsolt előadással egybekötött szakvezetése (helyszín: Tanulmánytár A terem)

14:00: A dagerrotípiától az egyperces fényképig – Kovács Ottó előadással egybekötött szakvezetése (helyszín: Tanulmánytár A terem)

15:00: A miniatürizálás szerelmese: Sir Clive Sinclair – Képes Gábor előadása (helyszín: Tanulmánytár A terem, előadó)

13:00 – 17:00 folyamatosan: Múzeumpedagógiai műhely Erőss-Kiss Zénóval

Benne:

Tárgyfelismerő játék fotókkal és képekkel a Tanulmánytár mindhárom termében

Reál – Irreál – avagy mit tesz lehetővé a technika?

Legórák – működő órák LEGO-ból- Domonkos Csaba

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára

1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10.

(a Prielle Kornélia és a Szerémi út sarkán)

Tel: 30/693 3408; Fax: 204-4088

www.mmkm.hu

Belépőjegy: felnőtt: 500 Ft

diák és nyugdíjas: 250 Ft