Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Hirdetés

Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: mintegy 500 méter sugarú körön belül mindenki elhagyta otthonát, munkahelyét.

A rendőrség lezárta a kijelölt területet, a tűzszerészek pedig megkezdték az 500 kilogrammos szovjet légibomba hatástalanítását az Egyetem utcában. A robbanótestet orr- és fenékgyújtó szerkezettel látták el, amelyet el kell távolítani a légibomba biztonságos kiemeléséhez és szállításához – tette hozzá.

Máté Alexandra hadnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek 10 óra után elmondta, mindenki elhagyta a lezárt területet, amelynek kiürítésében mintegy száz rendőr vett részt. Hozzátette: mindenki együttműködő volt.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a lezárás mintegy 30 utcát érint, ahol csaknem 700 ember lakik, de összesen mintegy ezer embernek kellett elhagynia otthonát, munkahelyét.

Korábban írtuk

A múlt héten földmunkálatok közben egy második világháborús 500 kilogrammos bombát találtak Veszprémben az Egyetem utcában. Mivel a bombát az elszállítást megelőzően hatástalanítani kell, a Magyar Honvédség tűzszerészeinek munkája idejére a robbanótest felfedezési helyétől mintegy 500 méter sugarú körben a rendőrség kiürítette és lezárta a városrészt.

A biztonsági zárás a Nárcisz, a Hóvirág, az Egyetem, a Móricz Zsigmond, a József Attila, a Kádár, az Iskola, az Óvári Ferenc, a Brusznyai, a Kórház, a Kossuth és a Flórián utca, a Csermák lépcső, a Komakút és a Megyeház tér, az Erzsébet sétány és a Mártírok útja több ingatlanára, köztük a húszemeletesre is vonatkozik. A lezárás több intézményt is érint: a Csolnoky Ferenc kórházat és rendelőintézetét, a Pannon Egyetemet, a megyeházát, a Petőfi Színházat, a Hangvillát, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárat, a Laczkó Dezső Múzeumot, valamint a Mártírok útjai temetőt.

A Csolnoky Ferenc kórház közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy az intézménynek csak bizonyos egységeit érinti a kiürítés, ezt a betegek épületeken belüli áthelyezésével megoldják. A kórházban hétfőre és keddre látogatási tilalmat, valamint felvételi zárlatot vezettek be valamennyi osztályra, illetve kedden az oltópont és minden szakrendelés is zárva lesz – tették hozzá.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal honlapján azt közölte, hogy kedden a Megyeház téri, Komakút téri, valamint Egyetem utca 17 alatti szervezeti egységeikben szünetel az ügyfélfogadás.

A hatástalanítás idejére kedd reggel hat órától a veszprémi önkormányzat befogadási helyeket hozott létre a Pannon Egyetem Polinszky-teremében, a Lovassy László Gimnáziumban és a Kossuth Lajos Általános iskolában.