– Most adnunk kell egymásnak teret az útkeresésre – nyilatkozta Tordai Bence a Telexnek. A Párbeszéd lehetséges új társelnöke – akit Karácsony Gergely ajánlott a posztra – a baloldali pártok egymást hibáztató mondatait azért sem tartja termékenynek, mert senki sem maradna érintetlen. Tordai inkább már az európai parlamenti kampányra készülne, amelyen szerinte külön listával kell indulnia a Párbeszédnek, sőt Jávor Benedek személyében már a listavezetőjüket is megnevezte.

Hirdetés

Tordai úgy látja, az MSZP–Párbeszéd-szövetség ilyenformán már nem létezik, de a hatpárti együttműködésen belül a zöldek összefonódása sem tűnik reálisnak, miután az LMP-t egyesek már bevitték a „DK zöldtagozatának”.

Nem tudnak mosolyogni

Tordai szavaira Ungár Péter (LMP) igen pikírten úgy reagált: – Örülünk, hogy a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson, tényleg nagy dolognak tartjuk, de szerintünk ez most kevésbé érdekli, és még kevésbé nyugtatja meg a választókat.

Ungár hozzátette: lehet, hogy őket kicsit jobban megviselte a vereség, mint Tordai Bencét, de ők még nem tudnak mosolyogva elindítani egy EP-kampányt, mert szerintük a harci kiáltások helyett érdemes ennél kicsit több időt szánni az önvizsgálatra.

Korábban írtuk

– Főleg abban a pártban, amelynek az elnöke azért lépett vissza az előválasztáson egy piaci fundamentalista jobboldali jelölt javára, mert állítása szerint a baloldali és zöldpolitikának nincs támogatottsága – utalt Karácsony Gergely visszalépésére. Ungár szánalmasnak és feleslegesnek nevezte, hogy a negyedik kétharmadot hozó súlyos vereség után két héttel, a parlamenti küszöböt együtt jelenleg át nem lépő két zöldpárt egymással kezd el keménykedni.

A baloldal külön megméretésére pár napja Donáth Anna (Momentum) is tett célzást a Magyar Hangban megjelent írásában. A párt EP-képviselője az elbukott választásról úgy fogalmazott: „Az ellenzéki összefogás egyáltalán nem tudta összeadni az ellenzéki(nek vélt) szavazatokat. Márpedig egy választás arról szól, hogy egy politikai ajánlatra hányan mondanak igent, és jelenleg nem mondtak elegen igent a sokszereplős ellenzéki összefogás ajánlatára. Az együttműködések miatt ráadásul roppant nehéz kibogozni ebből az egyes ellenzéki pártok valós támogatottságát. A legközelebbi demokratikus szűrő a 2024-es EP-választás lesz, ahol nem kényszeríti a választási rendszer közös indulásra az ellenzéki pártokat, és ahol a választók kiválaszthatják, milyen ellenzékre van szükségük” – írta Donáth Anna, aki szerint a következő két évnek ezért az ellenzéki térfél megújulásáról is kell szólnia.

Politikai vakság

– Az ellenzéki pártok nem tanultak a választási vereségből: ismét egymással versenyeznek. Gyurcsány Ferenc újra akarja tervezni a baloldali összefogást, míg a kisebb pártok inkább egymással vannak elfoglalva, és egymás kárára akarnak megerősödni, emellett megpróbálnak felszabadulni a Demokratikus Koalíció befolyásától és Gyurcsány Ferenc személyétől is – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!