Gyurcsány Ferenc bizalmi kérdésnek tekinti az egészségbiztosítási törvény támogatását. Úgy tudjuk, sok MSZP-s képviselő ezért annak ellenére voksolhat igennel december 17-én, hogy ellenzi a tervezetet. Párton belüli forrásaink többsége újabban – lehallgatástól tartva – már telefonon sem beszél aggályairól.

Hétfőn kapnak tájékoztatást az MSZP-frakció tagjai arról a megállapodásról, amelyet néhány napja kötöttek a koalíciós pártok képviselői az egészségbiztosítás átalakításának még vitás részleteiről. Elvileg most dönthetnek arról a képviselők, hogy elfogadhatónak tartják-e a döntéseket, s hajlandók-e ilyen feltételek mellett megszavazni a törvényt.

A Magyar Nemzet információi szerint a szocialisták egy része elégedetlen a megkötött egyezséggel, ám ez még közel sem jelenti azt, hogy nem nyomnak igen gombot a végszavazásnál. Gyurcsány Ferenc kormányfő-pártelnök magabiztosan nyilatkozott a hét végén arról, hogy december 17-én meglesz a parlamenti többség a biztosítói modellváltáshoz.

Emögött az áll, hogy a kormányfő bizalmi kérdésként kezeli a törvény támogatását, aki tehát a szocialisták közül nemmel voksol, az ellehetetlenülhet az MSZP-ben. Új jelenség, hogy szocialista forrásaink többsége immár telefonon sem mer tájékoztatást adni aggályairól, mert úgy tudja, lehallgatják a készülékét.

A Fidesz szerint a szocialista pártvezetés paktumot kötött a szabad demokratákkal. – A paktum lényege, hogy megmaradhat a Gyurcsány-kormány, cserébe viszont az SZDSZ ráteheti a kezét az egészségbiztosításban lévő milliárdokra – jelentette ki Horváth Zsolt, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ellenzéki tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett arra, hogy a koalíciós pártok néhány napja kötött megegyezése érintette a menedzsmentjogokat.

A politikus szerint feltételezhető, hogy a majdani egészségpénztárak hatfős felügyelő-bizottságába jelölendő három kormánydelegált közül a liberális vezetésű egészségügyi tárca küldötte a kisebbségi tulajdonosokkal fog szavazni, így bármilyen döntést 4:2 arányban el lehet fogadtatni. Hozzátette: a korábbi elképzelés szerint a pénztárak irányítását két vezető látta volna el, ám ez mára egyfősre változott, ráadásul személyét is a kisebbségi tulajdonos jelölhetné. Ez azt jelenti, hogy a magánbefektető minden jogot megkap, jobb helyzetbe kerül a paktum révén – figyelmeztetett a politikus.

Kinek üzlet az egészségbiztosítás privatizálása? – tette fel a kérdést Horváth Zsolt. Az biztos, hogy nem üzlet a járulékot fizető embereknek. A járulékot ugyanis azért fizetik, hogy meggyógyítsák őket, nem pedig azért, hogy – 1100 milliárd forintos biztosítási kasszával számolva – körülbelül 22 milliárdot profitként, és a működés költségein keresztül további 22 milliárdot kivegyenek. Ezt a pénzt elveszik az egészségügyi ellátásból – szögezte le.

A képviselő hangsúlyozta: az üzleti biztosítók költségminimalizálásra törekednek, míg a jól működő egészségügyi rendszerekben nem ez, hanem az egészségben eltöltött életévek nyeresége volna a cél. A politikus szerint az ágazatban dolgozóknak sem érdeke a magánosítás, mert költségeket csökkenteni már csak leépítéssel és a bérek lefaragásával lehet. A Fidesz továbbra is elhibázottnak tartja a törvényjavaslatot, s úgy látja: azt vissza kell vonni.

(Magyar Nemzet)