Aktanyilvánosságot követel az LMP.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi, szerk.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi, szerk. 

Keresztes László Lóránd (LMP) Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának egy korábbi válaszára reagálva azt mondta a Parlamentben, véleménye szerint „önök korunk kommunistái”. Megemlékezett a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról, és bírálta, hogy a rendszerváltás óta hatalommal rendelkező politikai erők nem tették nyilvánossá a titkosszolgálati aktákat.

Cselekedni kell, mert a kormány azt az elvrendszert kezdi visszaépíteni a hatalomgyakorlásában, amit „szellemi elődeitől, a Kádár-rendszer vezetőitől” tanult – fogalmazott a képviselő.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt felelte, az LMP folyamatosan bebizonyítja, hogy „lehet mindennap más a politika”. A hétvégén még felmentést kértek amiatt, hogy összefoghassanak a kommunista állampárt utódpártjával a következő választásokon, majd a parlamentben arról beszélnek, hogy milyen szörnyű volt a kommunista diktatúra – mondta.

Kiemelte: a jelenlegi kormánypártok mind szimbolikusan, mind pedig a juttatások terén igyekeztek valamennyire helyretenni a történelem igazságtalanságait. Példaként említette a Gulág és az ’56-os emlékévet, a kommunista diktatúra áldozatainak járó juttatás emelését, a politikai rehabilitációs igények érvényesítését, a Nemzeti Emlékezet Bizottságát.