Lakossági bejelentések és az elmúlt időszakban a társhatóságok által feltárt ügyek okán a Budapesti és a Pest Megyei Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei – az általános kereskedelmi szabályok, az árfeltüntetésre vonatkozó előírások és a szavatossági és jótállási szabályok betartásának vizsgálatára irányuló témavizsgálatok keretein belül – tartottak átfogó ellenőrzést fővárosi és Pest megyei TESCO áruházakban. A Pest megyei felügyelők olyan 1-3 év közötti kisgyermekeknek szánt kakaós innivalót találtak a budaörsi TESCO hipermarketben, amelynek minőségmegőrzési ideje 2010. november 5-én lejárt.

A hatóság a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal kötött együttműködési megállapodás alapján az ügyet átadta a területileg illetékes szakigazgatási szervnek.

Az NFH felhívja a fogyasztók figyelmét arra, hogy vásárlás előtt győződjenek meg az élelmiszerek minőség-megőrzési és fogyaszthatósági idejéről.

Ugyanebben az áruházban az ellenőrzés időpontjához képest egy hete lejárt baconos grillt, valamint szabálytalan tartalmú jótállási jegyet is találtak a felügyelők. Egy gödöllői üzletben olyan tálcás húskészítményt vásároltak az ellenőrök, amelyen két különböző fogyaszthatósági idő szerepelt; itt a felügyelők további 15 lejárt élelmiszerterméket is találtak.

Az ellenőrzések során a hatóság munkatársai nem csak lejárt termékek és szabálytalan tartalommal kiállított jótállási jegyek miatt intézkedtek, hanem több – fővárosi – üzletben az akciós árak nem megfelelő alkalmazásának eredményeképpen vásárlói megkárosítások is történtek. Előfordult, hogy a „2+1 ajándék” felirattal forgalmazott akcióban megvásárolt termék többe került, mint ha a fogyasztó külön vásárolt volna meg három önálló árut, illetve olyan esettel is találkoztak a felügyelők, amikor a pénztárnál fizetéskor nem az akciós árat alkalmazták, ezzel 159 Ft vásárlói megkárosítást okoztak.

A feltárt kifogások miatt az eljárások megindultak, illetve – az élelmiszerek vonatkozásában – a felügyelőségek az ügyeket áttették az állategészségügyi hatósághoz. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által a nyárra tervezett ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít a hasonló jogsértések folyamatos kiszűrésére.