Bár Magyarország továbbra is a béke pártján áll, a dollárbaloldal a külföldről, főként Soros Györgytől kapott guruló dollárokért cserébe nemcsak elárulja saját hazáját, hanem készségesen segíti is a brüsszeli bürokratákat abban, hogy támadják Magyarországot – fogalmaz cikkében az Origo.

Hirdetés

Az Európai Parlament magyarellenes zöldpárti képviselője, Gwendoline Delbos-Corfield szerdán arról beszélt, azért vennék el Magyarországtól az uniós elnöki posztot, mert a magyar kormány békepárti álláspontot képvisel.

„Ez lesz az a soros elnökség, amely alatt az EP a biztosi meghallgatásokat fogja végezni, és elkezdjük megtervezni, mi legyen az Európai Unió útja a következő öt évben. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ez az az elnökség, amely alatt valószínűleg az ukrajnai konfliktus nem fog lezárulni. Ebben a témában erős hangokat hallunk Magyarországról. Vajon kit fog meghívni ez az elnökség, és milyen hivatalos missziókat indít majd az EU nevében?”

– fogalmazott Gwendoline Delbos-Corfield.

Az EP háborúpárti baloldali többsége újabb összehangolt támadásra készül a békepárti Magyarországgal szemben – erről már Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszélt Brüsszelben.

„Durva magyarellenes kirohanásokra lehet számítani a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló EP-vitán”

– fogalmazott Hidvéghi Balázs, majd hozzátette: a vita célja a Magyarországra nehezedő nyomásgyakorlás folytatása, ugyanis békepárti álláspontja nem tetszik a háborúpárti és fegyverszállítást támogató elitnek.

„Az EP baloldali képviselői korábban a migrációról alkotott véleménye, majd a családok és gyermekek védelme érdekében hozott intézkedései, legújabban pedig a békepárti álláspontja miatt támadják Magyarországot”

– hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.

Megfosztanák Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől

Az Origo cikkében arról is beszámol, az Európai Parlament hét frakciójából öt, együtt a testület többségét alkotó Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens(EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) egy határozatot terjeszt csütörtökön az Európai Parlament elé, amelynek többségi elfogadása szinte biztosra vehető.

A határozat fel fogja szólítani az Európai Tanácsot, hogy az uniós szerződések biztosította szankcionálási jogával élve fossza meg Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől. Hazánk 2024 második felében töltené be az uniós féléves elnöki tisztségét. A tervről öt EP-képviselő közös sajtótájékoztatón számolt be szerdán délelőtt az EP brüsszeli épületében.

Thijs Reuten holland EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége színeiben elmondta: Magyarország úgy akar uniós pénzekhez jutni, de a legkisebb erőfeszítéseket sem teszi meg a jogállamisági ajánlások megfogadására.

„Az EU azonban nem egy ATM-gép, amelyből csak kivesszük a pénzt”

– fogalmazott a politikus, aki azt várja el Magyarországtól, hogy viselkedjen szavazógépként, és szavazzon meg mindent, amit Brüsszelben előírnak.

Reuten szerint a figyelmeztetéseken már rég túl vagyunk, a magyar kormány kis törvényi változtatásai nem elegendőek, ezért most az Európai Tanács kezében van a döntés.

Sophie In ‘t Veld, a Renew Europe képviselőcsoport holland EP-képviselője szerint az Európai Bizottság nem is tárgyalhat a Magyarországnak járó pénzekről, csak értékelheti azt, hogy Magyarország a jogállamisági feltételeknek eleget tesz-e.

A liberális képviselőnő szerint a magyar elnökségről az Európai Tanácsnak egy erős határozatot kell hoznia.

Malin Björk, a Baloldal frakció svéd EP-képviselője jelezte: az EP-küldöttség tagjaiként sokuk személyesen járt Magyarországon, beszéltek magyar emberekkel, tudják, mi a valóság. A baloldali képviselő szerint most az Európai Parlamentnek kell határozottan jeleznie, hogy „elefánt van a porcelánboltban”, az EU nem engedheti meg, hogy Magyarország a soros elnöke legyen, amíg nem tesz eleget a jogállamisági követelményeknek.

Cseh Katalin is előterjesztője a legújabb magyargyűlölő EP-nyilatkozatnak

A Momentum Európai Parlamenti képviselője, Cseh Katalin, és a német zöld-párti Daniel Freund az előterjesztője annak a határozatnak, amely el akarja venni Magyarországtól a 2024-es uniós soros elnöki tisztet.

„Ez már tényleg a legalja: Cseh Katalin az egyik előterjesztője Daniel Freund mellett a legújabb magyargyűlölő EP-határozatnak”

– hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, arra reagálva, hogy az Európai Parlament kiszivárogtatott jelentéstervezetében megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az Európai Tanács soros elnöki tisztségét 2024-ben.

A további részletekről az Origo oldalán olvashatnak.

Korábban írtuk