A Fidesz frakcióvezetője lelkiismereti kérdésnek nevezte az alaptörvény hetedik módosításának megszavazását.

Kósa Lajos az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában feltette a kérdést: ki akar olyan helyzetbe kerülni, hogy azt lehessen rá mondani, amikor bajban vagyunk, nem lehet rá számítani? „Milyen képviselő, milyen ember” az, akire az ország védelmében nem lehet számítani? – fogalmazott.

A fideszes politikus utalt Vona Gábornak, a Jobbik elnökének korábbi nyilatkozatára, amelyben azt mondta: aki nem vesz részt az alaptörvény-módosításban, az „hazaáruló”. Kósa Lajos ezen felül „minimum ízléstelennek” nevezte összekötni a módosítást a letelepedési kötvényekkel, mondván, hogy a két dolognak semmi köze egymáshoz. Hozzátette: a Miniszterelnökséget vezető miniszter már májusban bejelentette, hogy felülvizsgálják a letelepedési kötvények ügyét, mert az ország finanszírozásához már nincs szükség rájuk.

Kérdésre válaszolva Kósa Lajos közölte: bízik abban, hogy az alkotmánymódosításnak meglesz a szükséges parlamenti többsége.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a frakcióvezető azt mondta: a törvényalkotási bizottság elé a frakciókkal történt egyeztetés alapján már egy nagyon átgondolt szöveggel került az alaptörvény-módosítási javaslat. A szöveget még az LMP is elfogadhatónak nevezte, nekik politikai problémáik vannak – tette hozzá.

MTI