Az asszonyt a mellkasán, fején és karján érték a lövedékek. A lány a nyakán és a karján sérült meg, testéből több száz sörétet távolítottak el, de már stabil az állapota.

Az anya egyedül volt a házban a gyerekkel, álmukban törtek rájuk. A rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja, hogy a mostani eset összefüggésbe hozható-e a korábbi, cigányok ellen elkövetett támadásokkal. A helyiek és a kisebbségi vezetők azonban már most rasszista támadásnak minősítik az esetet. A HavariaPress által megkérdezett helybéliek szerint azonban szerelemféltés állhat a történtek hátterében.

A Népszabadság egy névtelenséget kérő rendőrségi forrása ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy a támadást, amit egy sörétes vadászpuskával hajtottak végre, nem a helyi cigánysoron követték el. Eszerint pedig – érzékeltette a forrás -, a mostani támadás körülményei eltérnek a romák ellen tavaly nyár óta zajló, és eddig öt halálos áldozatot követelő gyilkosság-sorozatnak.

Ennek némiképp ellentmond, hogy a NOL információi szerint azonban röviddel a támadás után mozgósították a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) romák elleni támadások felderítésére hónapokkal ez előtt felállított nyomozócsoportját, amelynek munkatársai már a helyszínre tartanak.

A lap tudósítója Pénzes Sándor polgármestertől megtudta: a környékbeliek többen is hallottak 3-4 lövést éjfél körül, a tra-gédia azonban csak hajnali ötkor derült ki, amikor kocsival érkező testvérei hiába dudáltak a falu egyik utolsó utcájában, lévő ház előtt, hogy szokás szerint napszámba együtt menjenek a dohányföldre – Balogh Mária azonban nem nyitott ajtót.

A kislétai polgármester elmondása szerint az asszony testvérei ekkor bementek a házba, amelynek előterében ott találták a nyakán és a vállán vérző, 13 éves kislányt. A gyerek eszméleténél volt, de csak annyira emlékezett az éjszaka történtekből, hogy valaki(k) felfeszítették a ház ajtaját. Az édesanyját a belső szobában, ágyában találták meg hozzátartozói, az eddigi vizsgálat szerint feltételezhetően álmában érték a halálos lövések. Kislányát életveszélyes sérülésekkel a nyíregyházi kórházba szállították.

Jelenleg is súlyos, életveszélyes, de stabil az állapota a 13 éves kislánynak – tudta meg a Népszabadság a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház traumatológiai osztályán, ahol dr. Felföldi Pál osztályvezető-helyettes főorvos elmondta: a kislány jelenleg is a műtőben van, fül-orr-gégész és sebész team végzi a műtétet.

Balogh Mária kilenc éve özvegyen nevelte kisebbik, a helyi iskolában tanuló hetedik osztályos lányát, a nagyobbik már férjnél van. Jóravaló családnak ismerték őket a helybéliek. Édesanyja és testvérei is a faluban laknak, segélyből és napszámból élnek.

Pénzes Sándor a Népszabadság érdeklődésére azt mondta: kizártnak tartja, hogy etnikai támadás érte volna a 45 és asszonyt és lányát, szavai szerint a helybéliek között legalábbis nincs ilyen feszültség. Mint hozzátette: a lakosság 32 százaléka roma származású.

(Népszabadság, HírTv)