Farkas István távozásának okairól hivatalos tájékoztatás híján egyelőre csak találgatások vannak. Ezek némelyike a szervezettel szemben megszaporodott bírálatokat, mások pedig a kormánynak a PSZÁF átalakítását tervező szándékát, esetleg a kettőt együtt vélik Farkas István lemondása mögött.

Tény, hogy a tényleges irányítói jogköröket gyakorló felügyeleti tanács elnöke tíz nappal azután jelentette be távozását, hogy a kormány javaslatot nyújtott be a felügyeleti díjak elvonhatóságáról, és két nappal azután, hogy a parlament gazdasági bizottsága mindezt egy, a szervezet irányítását drasztikusan átalakító, a mostani vezetést gyakorlatilag lefejező indítvánnyal fejelte meg. A testületben kedden jóvá is hagyott tervezet a megszüntetendő felügyeleti tanács helyett egy, a miniszterelnök által javasolt és az államfő által kinevezett vezetőre bízná a felügyeletet.

Bár a szakmán belüli egybehangzó vélemények szerint a tervezet benyújtóit egyértelműen a jelenlegi elnök elmozdításának szándéka vezette. Podolák György, a bizottság MSZP-s elnöke a Magyar Rádiónak azt mondta: nem személyi, hanem szakmai, hatékonysági érvek szólnak az átszervezés mellett.

A bizottsági elnök indoklása, miszerint a felügyeleti tanács testületként túl lassan hozott döntéseket, csak egyike a szervezetet az elmúlt időszakban ért kritikáknak. Egy, a Világgazdaság birtokába került munkaanyag szerint a pénzügyi tárca számtalan ponton, például a devizahitel kockázatokkal szembeni tétlensége, vagy a bankokkal szembeni erélytelen fellépése miatt is régóta elégedetlen volt a felügyelettel. Rádiónknak név nélkül nyilatkozó banki és pénzpiaci szereplők kiegészítése szerint pedig a PSZÁF-nak egyszerűen nem volt felügyelethez méltó tekintélye, és megengedhetetlen szakmai hibákat vétett: két éve például a MÁV Biztosító, nemrégiben többször pedig a pénzügyi válság kezelése ügyében.

Az elmúlt hónapokban egyébként felröppentek olyan hírek is, miszerint a kabinet tervezi a felügyelet összevonását a jegybankkal, ám ezeket sem a kormány, sem a jegybank nem erősítette meg. Úgy tudni, a lehetséges átszervezési megoldások között ez még továbbra is a talonban szerepel.

Németh György közgazdász szerint ugyanakkor nem az önállóság a baj a szervezettel: „Valójában ez a szervezet az üzleti, pénzügyi világ előretolt bástyája a magyar kormányzatban, semmint a magyar kormányzat bástyája a pénzügyi világ ellenőrzésére és felügyeletére”.

(MR)