A kerület vezetői, önkormányzati képviselők és civilek közösen mosták le pénteken a csepeli Béke téren a közelmúltban összefestett Olvasó munkás szobor talapzatát és a környező padokat, szemétgyűjtőket. A Béke tér új fákat is kapott, és a vagyonkezelő munkatársainak áldozatos munkájának köszönhetően úgy tűnik, hogy sikerül megmenteni a Jókai Anna írónővel közösen ültetett, a vandálok által a földből kitépett diófát is.

A parkot április 20-án verte szét, festette össze három fiatal. A növényekkel teli dézsákat felforgatták, a hulladékgyűjtőket leszaggatták, a szemetet szétszórták. Beck András 1951-ben felállított szobrának talapzatát összefirkálták, a padokat és a szemétgyűjtőket is festékkel kenték be. A barbár tettet a térfigyelő kamerák is rögzítették, így látható volt az is, hogyan fényképezik le büszkén egymást a vandalizmus után az elkövetők.

A felvételek hatalmas felháborodást váltottak ki a kerületben, a rendőrség pedig akciócsoportot hozott létre a vandálok kézre kerítésére. A munkát az is segítette, hogy a fiatalok sajátos névjegyet hagytak maguk után, hiszen minden helyszínen – nem csak Csepelen, például a rendelőintézetnél jártak korábban, hanem más kerületekben is pusztítottak – ugyanazokat a feliratokat festették fel a falakra. A nyomozás április 26-án vezetett eredményre, és a vandalizmus elkövetői – egy 17, egy 18 és egy 20 éves rongáló – beismerő vallomást tettek.

Németh Szilárd csepeli polgármester pénteken 14 órára, a Béke térre hívta össze azon segítőkész és környezetüket szerető csepelieket, akikkel közösen tisztították meg a festékkel lefújt talapzatot és padokat. A kerület vezetői és a Fidesz-KDNP-frakció mellett részt vett a rendrakásban egy MSZP-s képviselő és a Jobbik több szimpatizánsa is. Bár a parkrendezésen a pártok közösen dolgozó képviselői mellett természetesen sok civil is megjelent, a bűncselekményt elkövető vandál fiatalok nem éltek az alkalommal, hogy helyre tegyék azt a pusztítást, amit elkövettek.

A munka végeztével Csepel polgármestere „alkalmi fogadóórát” tartott a téren. Számosan éltek is a lehetőséggel: felvetették az őket, környezetüket érintő gondokat, orvosolandó problémákat, megköszönték az eddig tett intézkedéseket. A parkszépítő kaláka a közös gondolkodás és tett eredménye, amely bizonyította a csepeliek összefogását a rongálás, a vandalizmus ellen, a szép és rendezett közterületek mellett.